Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini: Nödvändigt att stoppa flyktingarnas kapplöpning över Balkan

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Soini: Fred i Syrien och Irak är lösningen - Spela upp på Arenan

Trots den skarpa kritik som riktats mot flyktingavtalet mellan EU och Turkiet är utrikesminister Timo Soini (Sannf) nöjd att avtalet finns. Det var tvunget att få stopp på kapplöpningen över Balkan, säger han.

Avtalet om att återsända flyktingar från EU till Turkiet är nu en månad gammalt. Timo Soini bedömer att avtalet är nödvändigt när han träffar politiska journalister på onsdagen. Han säger att vi har all anledning att hoppas att avtalet fungerar och att flyktingströmmarna normaliseras.

Flyktingar tar sig över en flod för att hitta alternativa rutter för att ta sig till den grekisk-makedoniska gränsen nära Idomeni.
Bild: EPA/NAKE BATEV

– Det är mycket betydelsefullt att vi fick en sådan överenskommelse men det finns också brister och vi kan inte vara hundra procent nöjda.

EU-länderna och Turkiet enades i mitten av mars om ett avtal där flyktingar som anländer till Grekland genast kan skickas tillbaka över gränsen till Turkiet.

I gengäld tar EU emot syriska flyktingar direkt från flyktinglägren i Turkiet.

Ansvarsfördelningen fungerar inte

Det Soini är missnöjd över är hur EU:s överenskommelser om ansvarsfördelning av flyktingarna fallit ut. Det är inte hållbart att sträva efter ett nytt avtal om kvoter när de gamla inte följs, menar han.

Finland borde ta flyktingarna direkt från flyktinglägren och inte plocka dem ur händerna på människosmugglare vid gränserna.

Flyktingar nära Idomeni i norra Grekland.
Bild: EPA/VALDRIN XHEMAJ

– Vi kan inte fortsätta med denna mängd av människor utan att vi har ett system för hur vi tar hand om dem.

Utrikesministern menar att utmaningarna inte kommer att ta slut förrän vi får stopp på krigen som orsakar flyktingmängderna. En ny våg flyktingar väntar just nu i Libyen, säger han.

Antalet flyktingar som anlänt till Grekland har minskat under den månad avtalet varit i kraft. Däremot verkar den livsfarliga rutten över Medelhavet från Libyen vakna till liv som en följd.

Med hänvisning till EU:s handfallenhet inför flyktingkrisen säger Soini att vi långt innan strömmen vände mot Europa mycket väl visste om att det anlände miljoner flyktingar från Syrien till Jordanien och Libanon. Men så länge problemet inte fanns på egen mark valde Europa att blunda. Följden såg vi i höstas.

– Lösningen är att få fred i Syrien och Irak, säger Soini.