Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pariserhjulet står kvar i minst tre somrar - väntar draghjälp från utebadet Allas

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Hur går det för pariserhjulet i Helsingfors? - Spela upp på Arenan

Pariserhjulet på Skatudden har stått lite ensamt sedan det öppnade sommaren 2014, och besökarsiffrorna har varit låga under vintern. I sommar öppnar utebadet Allas under pariserhjulet och hela området blir livligare.

Din stad-teamet fick den här gången som uppgift att svara på frågan "Hur går det för pariserhjulet i Helsingfors?".

- Vi kommer förhoppningsvis att stanna kvar. Pariserhjulet ska stå kvar åtminstone till 2018, och vi har hela tiden kontakt med staden och myndigheter och diskuterar framtiden. För oss ser det ut som att intresset håller i sig och särskilt nu när havsbadet Allas kommer hit så ser den här helheten mera färdig ut, svarar Heikki Häyhä från Skywheel Helsinki på frågan.

Pariserhjulet ska stå kvar åtminstone till 2018.

― Heikki Häyhä, Skywheel Helsinki

Pariserhjulet drivs av Skywheel Helsinki, ett privat bolag med utländska ägare. Företaget hyr tomten av Helsingfors stad. Pariserhjulet går att plocka ner och flytta.

Pariserhjulet i Helsingfors, operativ chef Heikki Häyhä
Bildtext Heikki Häyhä, operativ chef på Skywheel Helsinki, ansvarar för pariserhjulet i Södra hamnen i Helsingfors.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det ser tomt ut vid pariserhjulet. I den lilla affären där det går att köpa souvenirer, kaffe och biljetter till pariserhjulet för 12 euro finns inga kunder.

Jag tror vi får högst hundra besökare i dag, det är fortfarande vintersäsong och kallt.

― Heikki Häyhä, Skywheel Helsinki

- Alldeles strax kommer en grupp på 50 mänskor hit. Jag tror vi får högst hundra besökare i dag, det är fortfarande vintersäsong och kallt, säger Häyhä.

Efter en stund dyker gruppen upp och det bildas kö till gondolerna.

Pariserhjulet i Helsingfors
Bildtext Pariserhjulet är öppet året runt.l
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Gondolerna är uppvärmda och genom de blåtonade rutorna öppnar sig vida vyer över Salutorget och de närliggande kvarteren.

Heikki Häyhä avslöjar inte de exakta besökarsiffrorna, men berättar att sommaren är högsäsong. Också då kan besökarantalet dala om det är dåligt väder.När pariserhjulet öppnade 2014 hoppades Häyhä på 3000-4000 dagliga besökare.

- På sommaren talar vi om tusentals besökare per dag, på vintern räknar vi besökarna i hundratal per dag. De lugnaste dagarna på vintern händer det att vi bara har tiotals besökare. Det varierar, säger Häyhä.

Här byggs utebadet Allas.
Bildtext Här byggs utebadet Helsinki Allas, som ska bli klart i sommar. Den exakta tidtabellen avslöjas i slutet av april.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De sämsta dagarna är vardagar på vintern när det är dåligt väder, på veckosluten och särskilt lördagar har pariserhjulet kunder året om. Häyhä påpekar att de väntar sig att pariserhjulet den kommande vintern får betydligt fler besökare, eftersom utebadet Allas är öppet också på vintern. En 4D-biograf ska också öppna bredvid Allas och pariserhjulet.

När gondolen kommit allra högst upp i det 40 meter höga pariserhjulet går det att utforska hur utebadet Allas tar form nedanför pariserhjulet. Det är företaget Korjaamo Group som bygger utebadet. En del av pengarna har fåtts in genom gräsrotsfinansiering, men ägarna till pariserhjulet har också investerat i Allas.

De som äger pariserhjulet har investerat 250 000 euro i Helsinki Allas. Deras mål är samma som vårt.

― Raoul Grünstein, Korjaamo Group

- De som äger pariserhjulet har investerat 250 000 euro i Helsinki Allas. Deras mål är samma som vårt, vi har ett gemensamt intresse i att hela området blir populärt och en turistdestination, säger Korjaamo Groups vd Raoul Grünstein.

Här byggs utebadet Allas.
Bildtext På de här betongpontonerna ska Allas bryggor byggas. Utebadet får tre simbassänger, en havsvattenbassäng och två uppvärda bassänger.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Skywheel Helsinkis operativa chef Heikki Häyhä ser med en nöjd min ner på byggplatsen.

- Vi ser på Allas-projektet med stort intresse. Jag tror vi har stor nytta av det, området blir livligare och hit kommer fler människor, säger Häyhä.

Det känns som att vi har varit lite ensamma här de första åren.

― Heikki Häyhä, Skywheel Helsinki

Fortfarande är Allas en byggplats, och det är inte ännu klart när utebadet ska stå klart.

- Det känns som att vi har varit lite ensamma här de första åren, nu när vi får Allas hit blir det ett bra tillskott, säger Heikki Häyhä.

sakkunig och arkitekt vid Helsingfors stadskanslis näringslivsavdelning
Bildtext Robert Eriksson är sakkunnig och arkitekt vid stadskansliets näringslivsavdelning.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Arkitekt Robert Eriksson från Helsingfors stadskansli berättar att det är en utmaning att komma överens om att bygga något permanent på en så värdefull tomt som den som pariserhjulet står på.

På staden har vi länge strävat efter att hitta verksamhet som livar upp Södra hamnen och omgivande kvarter.

― Robert Eriksson, Helsingfors stadskansli

Från stadens sida ser man det som en positiv utveckling att utebadet Allas snart blir klart.

- På staden har vi länge strävat efter att hitta verksamhet som livar upp Södra hamnen och omgivande kvarter. Det finns flera planer som vi väntat på aktörer som kan komma med och delta i. Vi vill göra Södra hamnen, Salutorget och torgkvarteren till mera som ett vardagsrum för både stadsbor och besökare, säger Robert Eriksson.

Morgonöppet: Robert Eriksson om pariserhjulet på Skatudden i Helsingfors

5:15

Diskussion om artikeln