Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skolnätsfrågan: förslag om att bevara Cygnaeus skolhus godkändes

Från 2016
Uppdaterad 15.04.2016 14:38.
Utbildningsnämndens svenska sektion presenterar ännu ett förslag i Cygnaeushärvan.
Bildtext De Grönas Bernt Nordman, SFP:s Veronica Hertzberg och SDP:s Elisabeth Helander presenterade motförslaget på en presskonferens förra veckan.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Utbildningsnämndens svenska sektion beslutade på torsdag att godkänna ordförande Veronica Hertzbergs motförslag om att bevara Cygnaeus skolhus och inte föreslå en svensk skola på Busholmen.

Sektionens möte tog drygt två timmar och diskussionen uppges ha varit livlig. Sektionen var ändå till slut enhällig och klubbade igenom alternativet där Norsen, Kronohagens lågstadieskola och Cygnaeus lågstadieskola slås ihop till en administrativ enhet. Kronohagen och Cygnaeus får enligt förslaget årskurserna ett till fyra, femmorna och sexorna går i Norsen.

Vi får hållbara lösningar och bra, starka skolor.

― Veronica Hertzberg (SFP)

Förslaget går emot linjedirektör Niclas Grönholms beredning som skulle ha stängt Cygnaeus skola och öppnat en ny svenskspråkig skola på Busholmen. Det nya förslaget ska nu beredas för utbildninsnämnden och går sedan vidare via stadsstyrelsen till stadsfullmäktige. Målsättningen är att det behandlas i stadsfullmäktige före midsommar.

Nej till Busholmen

Förslaget som nu ska beredas innebär också att Busholmenföräldrarna får glömma tanken på en egen svenskspråkig skola, åtminstone tills vidare.

- I och med förslaget föll tanken på en svenskspråkig skola på Busholmen.

Utbildningsverket uppmanas ändå följa med hur elevunderlaget på Busholmen utvecklas.

Sektionens ordförande Veronica Hertzberg kallar det nya förslaget en kompromiss. Hon är ändå nöjd.

- Här finns många starka och bra element. Vi får hållbara lösningar och bra, starka skolor.

Diskussionerna kring skolnätet i norra distriktet börjar i maj. Där finns motsatt problem till södra distriktet: det vill säga det finns för få byggnader och man borde hitta nya utrymmen.