Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Unik kurs i vård för gymnasister

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Vård, sjukhus, patient
Bildtext Eleverna får lära sig om hygien och hur det är att tvätta och flytta patienter.
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

Gymnasister i Åboland får en unik chans att släppa teoriböckerna och testa på praktisk inlärning då Yrkeshögskolan Novia erbjuder en kurs i vård och omsorg.

Bädda och bemöta. Det är två av de viktiga sakerna som gymnasisterna får lära sig. De får också lära sig om hygien och hur det är att tvätta och flytta patienter. I kortkursen som ges under två lördagar ingår också att lära sig hur en vårdare bör kommunicera med både patienter och deras anhöriga.

Kursen torde vara den första i sitt slag och bereder för sommarjobb inom vårdbranschen, berättar Hanna Limnell som är lektor inom vårdområdet. En annan tanke är att väcka intresset för Novias vårdutbildningar efter avklarade gymnasiestudier.

Patientdockorna ligger och väntar

Klassrummet på Novia är autentiskt inrett som en färdigbäddad sjukhussal med några patientdockor i bäddarna. Kursen på tre studiepoäng ges under två lördagar och deltagarna har fått bläddra i lite förhandsmaterial.

Vid sin sida har gymnasisterna äldre vårdstuderande från Novia som handleder och coachar. En äldre dam med erfarenhet av vården ska också vara med och berätta sina synpunkter på hur det är vara patient och vad man ska tänka på när man bemöter vårdbehövande.

30 gymnasister från Åbo, Pargas och Kimitoön deltar och en del har redan sommarjobbat på avdelningar. Ida Sinisalo från Katedralskolan i Åbo är en av deltagarna. Hon siktar på ett yrke inom vården. Hon räknar med att kursen ger omväxling till de dagliga studierna och helt praktiska övningar.

- Jag tror det blir jätteroligt. Det är bara två gånger, men jag tror vi får lära oss mycket.

Diskussion om artikeln