Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Garvartorget i Lojo väcker nytt intresse

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bildtext Garvartorget kan i framtiden se väldigt annorlunda ut jämfört med i dag.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Planerna på affärer och bostäder på Garvartorget i Lojo lockar fortfarande hugade entreprenörer. Minst fem aktörer har visat intresse för planerna.

Första omgången med planer för ett köpcentrum och ett Anttila-varuhus gick i stöpet då företaget NCC inte hittade någon finansiering för sina planer.

Staden väntar på intresseanmälningar och preliminära planer av olika företag till slutet av maj.

- De som nu har visat intresse har samtliga en stabil ekonomi, uppger stadsgeodeten i Lojo Tapio Ruutiainen, men ekonomin kontrolleras separat och den ges stor tyngd när staden i sommar väljer vem som ska förverkliga planerna.

Lojo väljer bästa idén

Staden hoppas att området i Lojo centrum blir bostäder, affärer och andra företagslokaler. Bostäderna kan ha utsikt över Lojo sjö som ligger några hundra meter från Garvartorget.

När Lojo väljer den bästa idén, kan det bästa utvecklingskonceptet få hälften av totalpoängen. Det gäller att komma med en idé som stärker centrumidentiteten och höjer den kommersiella servicenivån och skapar en högklassig stadsbild.

Andra halvan av totalpoängen går till möjligheterna att förverkliga planerna. Det allra viktigaste här är pengarna men också tidtabellen och referenser från liknande tidigare projekt spelar in.

Diskussion om artikeln