Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Invandrarnätverk efterlyses i Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Två unga människor håller hand.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Newscast Online

Det behövs en bättre dialog med invandrare i Jakobstad. Det hävdar forskare, som nu efterlyser ett invandrarråd eller en mångkulturell nämnd som kunde representera människor med invandrarbakgrund.

Hur kan man i framtiden föra bättre dialog och interaktion mellan invandrare, medborgare och beslutsfattare i Jakobstadsregionen. Det funderade man på i torsdags på ett seminarium anordnat av bland annat Intergrationsenheten i Jakobstad.

Forskare Sanna Saksela-Bergholm, som föreläste under seminariet, har kartlagt intresset och behovet av ett invandrarråd i Jakobstadsregionen. Syftet med ett invandrarråd är att förbättra invandrares chanser och möjligheter att vara med och påverka lokaldemokratin.

Sanna Saksela-Bergholm och Magnus Enlund.
Bildtext Sanna Saksela-Bergholm och Magnus Enlund.
Bild: Privat.

Saksela Bergholm har tittat närmare på femton olika städer som har någon form av invandrarråd och kommit fram till att den modell som Kupio använder lämpar sig bäst för Jakobstadsregionen.

- I Kuopio har ett man ett nätverk som fungerat bra. Nätverket består av olika arbetsgrupper där invandrare finns representerade, säger Saksela-Bergholm.

Behövs tydliga ramar

För att starta ett nätverk i Jakobstad krävs det en bra koordinering och att man har klara kriterier på vilka som bör ingå i nätverket, säger Saksela-Bergholm.

Under seminariet kunde deltagarna bekanta sig med beslutsfattare, näringslivet och organisationer som arbetar inom kultur.

- Utan den tredje sektorn skulle det vara svårt för invandrare att bli integrerade, säger Magnus Enlund, projektledare för Migrationsinsitutet/Centret för Svenskfinland.

Seminariet ordnades tillsammans av Migrationsinstitutet, Concordia och Intergrationsenheten i Jakobstad och lockade över 70 personer.