Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SAS ökar avgångar i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
SAS-plan på Arlanda i november 2012.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/Johan Nilsson / SCANPIX SWEDEN OUT

Passagerarmängden på Vasa flygplats sjönk något under årets första kvartal jämfört med fjolåret, men SAS ökar sin kapacitet.

Från och med maj lägger SAS in ett nytt jetplan på kvällsavgången på måndagar. Det rymmer 90 passagerare mot 70 på övriga avgångar.

SAS har tack vare den stigande passagerarmängden tidigare satt in större plan på rutten Vasa-Stockholm och man väntar sig också att den nya direktlinjen Stockholm-Los Angeles ska locka.

Vasa går bäst i landet för SAS så därför väljer man att satsa. Fjolårets passagerarmängd på 70 000 väntar man att kommer att stiga til 80 000 i år i och med att man har ökat kapaciteten med 25 procent.

Vasa-Köpenhamn var förlustaffär

Direktflyget Vasa-Köpenhamn som fanns tidigare kommer däremot inte tillbaka trots att det efterfrågas.

- Det var en förlustaffär, marknaden är för liten, säger Gonzalo Pernas som ansvarar för ruttplaneringen. Däremot kommer vi att titta på möjligheten att öka helgavgångarna till Stockholm.

Norwegian som tidigare har flugit rutten Vasa-Stockholm har i dagsläget inga planer på att återuppta trafiken.

Tuomas Kankaala Gonzalo Pernas, Viktor Stavrén och Anders Wahlström.
Bildtext Tuomas Kankaala Gonzalo Pernas, Viktor Stavrén och Anders Wahlström.
Bild: Yle/Jan Jacobson.

- Vi ser ständigt över vårt linjenät och det kan hända att det blir förändringar framöver, säger informationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Passagerarmängden överlag på Vasa flygplats sjönk med drygt fyra procent jämfört med fjolårets första kvartal.

Juha Aaltonen på Finavia säger att det främst beror på minskad chartertrafik. Det här beror i sin tur delvis på förändrade förhållanden på en del av de destinationer som det har flugits till tidigare. Aaltonen tror att det här kommer att vända senare i år.

Tillsvidare finns inga nyheter om nya rutter eller aktörer men på Finavia säger man att det pågår ständiga diskussioner.

Diskussion om artikeln