Tuomioja: Finland har mist sin makt att påverka i FN
Finlands inflytande i FN försämras då den nuvarande regeringen drastiskt minskar på antalet fredsbevarare och skär i biståndet, bedömer tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja.
I en intervju för Lännen Media kritiserar Finlands tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja Sipiläs regering för att minska på antalet fredsbevarare och skära i biståndet.
Lilla Finland har haft gott anseende ute i världen för att ha toppkunniga fredssoldater och Tuomioja har många gånger fått höra att Finlands sätt att utbilda soldater uppskattas väldigt högt.
De finländska soldaterna använder bara våld och skjuter endast i mycket extrema situationer. Hur vi sköter vårt uppdrag uppskattas mycket högt av lokalbefolkningen, men också av andra länder som gärna samarbetar med finska trupper.
Erkki Tuomioja, tidigare utrikesminister, (SDP)
Om vi inte använder den kunskap och erfarenhet som vi kan bidra med för att förebygga kriser och konflikter, ökar sannolikheten att vi får konflikter i världen, förklarar Tuomioja.
- De konflikterna kommer att vara kostsamma, också för Finland, säger Tuomioja.
Vi minskar drastiskt på antalet fredsbevarare
Tidigare har det varit en tumregel att Finland ska ha över 1 000 finländska soldater i krisberedskap ute i världen.
I regeringsprogrammet nämndes det att Finland bara skulle ha 90 personer i krishanteringsuppdrag i framtiden. Det här var regeringens ursprungliga plan, en plan som inte har förverkligats ännu. Men antalet fredsbevarare som får åka ut på uppdrag har ändå minskat. För tillfället har vi bara ett hundratal fredsbevarare i tjänst ute i världen.
Om vi har mindre finska fredsbevarare ute i världen betyder det också att vi ger upp vårt lilla lands roll som fredsbevarande stormakt, varnar den tidigare utrikesministern.
- Om vi är med i mindre omfattning än tidigare betyder det naturligtvis att kunskapen och kännedomen om det finska sättet att sköta krishantering minskar. Också de erfarenheter som vi kan ge åt andra minskar, säger Tuomioja.
"Bra att Finland tar uppdrag i Libanon på allvar"
Han uppmanar nu regeringen att reagera på det som händer och dra tillbaka sin nuvarande linje. Frankrike har vädjat att man skulle öka fredsbevararnas andel i norra Irak och Mali.
Finlands president lovade muntligt till FN att Finland skulle fortsätta sitt uppdrag i Libanon och det var i alla fall rätt gjort, anser Tuomioja.
Att skära i biståndet är motsägelsefullt
Tuomioja ger också regeringen en känga för att skära så drastiskt i biståndet.
Trots att regeringen talar om att det är bättre att människor ska hjälpas på plats, har regeringen motstridigt skurit i biståndet med närmare 40 procent. Han anser att regeringens utrikespolitik är full av fina rapporter, men trovärdigheten i regeringsprogrammet urholkas i praktiken.
Om vi samtidigt skär ner resurserna (i biståndet) med 40 procent, betyder det att vi har 40 procents mindre möjligheter att åstadkomma det vi vill.
Erkki Tuomioja
På det här sättet mister Finland sin makt att påverka i FN, anser Tuomioja, som tycker att det är fel att tro att nedskärningarna i Finland inte har märkts i världen.
Finland kan till exempel få det svårare att få ledaruppdrag i FN, varnar Tuomioja.
- Det har vi redan kunnat märka att FN har mindre intresse för Finland. Vi har mindre påverkningsmöjligheter, Finland har mindre möjlighet att få toppositioner i FN-organisationen och så vidare.
Erkki Tuomioja