Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Eftersnack frågar: OK att polisen får dina bokningsuppgifter?

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ung kvinna tittar ut genom fönstret på flygfältets landningsbana.
Bildtext Stöder du det nya passagerarregistret? Kommentera nedan.
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Eftersnack: Eftersnack 15.04.2016. Sidekick: Riko Eklundh.

Programmet är inte längre tillgängligt

Snart innebär en flygtur inom EU att du i praktiken ger ut alla dina bokningsuppgifter till polismyndigheterna. Vad tycker du om det?

Efter många års debatt har EU-parlamentet nämligen nu godkänt det omdebatterade passagerarregistret (PNR).

Det innebär att flygbolagen är tvungna att ge ut all information som samtliga passagerare ger in – totalt 42 olika infopunkter – till polismyndigheterna. Till exempel all betalinformation, uppgifter om man köpt enkelbiljett, telefonnummer, e-postadress, födelsedatum och mycket mer. Uppgifterna ska sparas i fem år.

Förslaget kräver ytterligare godkännande innan det träder i kraft, men efter terrordåden i Paris och Belgien ser det ut som om den tidigare starka oppositionen mot förslaget har mattats av ordentligt.

Så hur ska man se på saken? Är det ett välkommet och nödvändigt steg i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet?

Eller är det ett onödigt och överdimensionerat intrång i vårt integritetsskydd?

Argumenten är de klassiska: ”Jag har inget att dölja” versus ”EU ska inte vara en polisstat”.

Men dessutom kan man med tanke på att register har en tendens att ibland läcka ut, ifrågasätta visheten i att koncentrera så mycket personlig information hos myndigheterna. Vem har rest vart när? Med vem? Vem betalade? En läcka skulle ge svar på alla dessa frågor.

Vidare kan man fråga sig om den belgiska och franska polisen verkligen hade kunnat stoppa terrordåden med just denna metod. Den gången slank några av terroristerna igenom det kontrollnät som redan fanns – tack vare falska id-handlingar – även om några av dem var välkända för myndigheterna. Vidare tog de belgiska myndigheterna inte Turkiets förhandsvarningar på allvar.

Samtidigt kan man argumentera för att ökad registrering kanske också skapar en känsla av trygghet hos medborgarna. Att man känner att myndigheterna har koll på läget. Men terrorister kan fortsättningsvis ta tåget, bussen eller bilen istället. Är total kontroll är en omöjlighet i en demokrati - något som terroristerna utnyttjar hänsynslöst?

I dagens Eftersnack ska vi diskutera den komplexa frågan, men först behöver vi din input. Tyck till nedan och kommentera så spinner vi sedan vidare!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack
Radio Vega fre kl. 15.03
Repris fre kl. 22.15.
Yle Fem sön kl. 15.15.
Podden finns här.

Diskussion om artikeln