Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Hannu Lintu fortsätter som RSO:s överkapellmästare till 2021

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Hannu Lintu
Bild: Heikki Tuuli

Hannu Lintu, Radions symfoniorkesters överkapellmästare sedan 2013, har valt att fortsätta fram till år 2021. År 2018 undertecknas ett nytt tvåårigt kontrakt, med möjlighet till en förlängning på ytterligare två år.

“Under mina tre första år som överkapellmästare har vi hittat en gemensam framtidsvision för RSO. En förlängning av kontraktet är för tillfället det mest naturliga beslutet”, glädjer sig Lintu.

Yles verkställande direktör Lauri Kivinen anser att ett långsiktigt samarbete med Hannu Lintu är mycket värdefullt för orkesterns fortsatta förnyelse och konstnärliga utveckling.

“Hannu Lintu har i egenskap av modern galjonsfigur för RSO upphöjts till en av de främsta finländska kapellmästarna. Han för orkestern dynamiskt framåt, och har till alla finländares glädje med ett öppet sinne sett nya möjligheter att utnyttja medierna.”

Ny strategi för orkestern

Hannu Lintu tackar Yles ledning för det engagemang den visat RSO.

“Det har varit nyttigt att föra en dialog och som resultat av den kan RSO under våren presentera sin nya strategi för Yles styrelse. En vision håller på att ta form, i vilken RSO och Yle målmedvetet och konsekvent förbinder sig till framtida planer, samt till att fram för allt vidareutveckla faktorer för internationell framgång.”

RSO eftersträvar närmare, öppnare och mera övertygande publikrelationer än någonsin, både under konserter, turnéer och via Yles kanaler.

“RSO är alla finländares orkester, den både syns och hörs, och vi kan vara stolta över den. På verkställande direktör Kivinens initiativ har vi också börjat forma en instrumentbank genom nya samarbetsformer”, berättar Lintu.

RSO:s popularitet har vuxit under de senaste åren och det har synts i mängden konsertbesökare, framgångsrika inspelningar och turnéer. Förra året var 97 procent av RSO:s konserter i Musikhuset fullsatta, och ytterligare 1,4 miljoner tittare och lyssnare följde orkestern i tv och på webben. Ungefär 100 000 finländare lyssnade specifikt på RSO:s konserter i radio.

Inspelningen av Sibelius Lemminkäinen och DVD:n över tv-serien Sibelius, Lintu och RSO uppmärksammades i den ansedda publikationen Gramophone. Under turnén i Österrike i januari hyllades orkestern i den lokala pressen.

“Jag är mycket stolt över orkestern och de kommande åren kommer publiken att bjudas på musikaliska stunder över hela Finland”, säger Lintu.

För mera information:
Satu Kahila, informatör, tfn (09) 1480 4368, 040 557 0053, satu.kahila@yle.fi, yle.fi/rso

Diskussion om artikeln