Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

#minkör: Barbershop har förändrat mitt liv

Från 2016
The Dapper Dans barbershop quartet, at Walt Disney World's Main Street, USA
Bildtext Så här kan en barbershop-kvartett se ut. Det här är The Dapper Dans barbershop quartet, USA.
Bild: By Tammy Green from Chicago, Illinois, USA - Flickr, CC BY-SA 2.0

När jag som 16-åring i gymnasiet hörde en seniorkvartett av 60+ åriga herrar sjunga barbershopklassikern My Wild Irish Rose från 1899, visste jag inte vart det allt skulle leda, berättar Atte Heikkinen.

Sju år senare har jag sjungit i både kvartetter och körer i Finland och utomlands, coachat andra grupper och till och med hållit kurser om barbershop, som alltså är en amerikansk fyrstämmig a cappellastil fylld av dominantseptimackord och övertoner.

Genom körsången har jag rest till tävlingar i Sverige, Holland och USA och fått nya vänner i flera länder. Jag har också sjungit i "vanliga" körer och ensembler i Finland, och kommit till slutsatsen att barbershop är alldeles speciellt, inte minst på grund av sin sociala sida.

Atte Heikkinen gillar Barbershop
Bildtext Atte Heikkinen deltog i barbershop-VM för körer i Las Vegas 2014 med kören The EntertainMen från Stockholm.
Bild: Atte Heikkinen

Barbershopsångare runtom världen håller ihop: jag har rest tusentals kilometer hemifrån och välkomnats som gäst hemma hos andra sångare - människor som jag aldrig träffat - bara för att vi delar en hobby i körsången.

Eftersom barbershopgenren är väldigt speficik, är det lätt att hitta gemensam repertoar med andra sångare. Sannolikheten att en spanior, amerikan och tysk råkar kunna finlandssvenska snapsvisor är inte väldigt stor, men inom barbershop sjungs ungefär samma repertoar världen runt. Det leder till omedelbar samhörighet då man träffar någon som håller på med samma hobby.

Hur klyschat det än låter, så har barbershop förändrat mitt liv, och jag skulle gärna se stilen växa i Finland i framtiden.

Men som svar på frågar varför jag började sjunga i kör och varför jag fortsätter göra det är nog sist och slutligen själva musiken och en strävan efter musikalisk proffsighet: när människoröster lyckas klinga ihop felfritt och låsta ackord bildar övertoner känns det helt enkelt fysiskt bra - harmoni är grejen.

Text: Atte Heikkinen

#minkör

Diskussion om artikeln