Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sovit, stulit, porrsurfat och bajsat på direktörens bil

Från 2016
Man sover lutad mot sitt arbetsbord
Bild: All Over Press/Corbis

Förra veckan lät vi oss inspireras av nyheten om barnmorskorna som missbrukat lustgas på arbetstid. Vi frågade er vad ni har haft för er på jobbet, trots att ni visste att det var förbjudet.

Det var möjligt att svara anonymt, och vi fick in en mängd intressanta svar. Några fick oss nog att rodna en aning.

Att skriva ut privata dokument på arbetgivarens skrivare, ta en tupplur eller plocka med sig kontorsmaterial hem verkar vara en ganska vanlig förseelse. Men det slutade ingalunda på den nivån.

En kvinna som arbetade i klädbutik för 12 år sedan berättar:

Jag och min kollega brukade ibland, när vi hade kvällstur tillsammans i klädbutiken, öppna en flaska rödvin och ta oss ett glas eller två under kvällen. Inte så att vi skulle ha blivit fulla eller så, men i alla fall... skulle nog inte göra samma idag.

Nåja, så länge ingen spillde vin över kläderna kanske detta inte var så farligt. Men undrar hur snickerierna blir i den här verkstaden?

Röker gräs dagligen före, under och efter arbetet.

Snickare

En del arbetsgivare ger sina anställda förmåner, andra anställda tar för sig. Så som den här personen som arbetar på restaurang.

Så gott som alla på min arbetsplats låter bli att betala ifall de äter restaurangens mat på arbetstid. De talas inte högt om det, utan är mera som en tyst överenskommelse oss arbetstagare emellan. Det händer också att bekanta får en och annan rabatt jag egentligen inte skulle få bevilja..

Här en liknande bekännelse från en helt annan bransch.

Tar hem material nu som då (skruvar, elkablar, säkringar m.m.). Vi har så dålig lön att det kan vara bra med lite kompensation.

Anställd inom båtindustrin

Lite kompensation fick också den här personen, anställd inom vården.

För eget bruk tagit hem mediciner (främst värkmediciner) från patienter som flyttat till boenden/avlidit/avslutat medicinering
istället för att föra dem tillbaka till apotek.

Här ett komprimerat svar innehållande hela fyra föreelser.

Porrsurfar. Printar. Utför egna ärenden på arbetstid. Slutar tidigt.

Arbetar med representation

Ett hyss som utfördes för 40 år sedan måste väl ses som preskriberat vid det här laget. Men det kanske inte gubbarna som utsattes för buset håller med om...

Under nattskiftet lämnade vi en nattsköterska för att vaka över två avdelningar medan två av oss unga sköterskor klädde vita lakan över oss. På gården fanns bårhuset och bakom det så flaxade vi fram och skrämde nästan livet av gubbarna som körde ut varor till sjukhuset på morgonnatten. Oskyldigt men säkert inte tillåtet...

Arbetat inom vården

Preskriberat torde också det här dådet, som utspelade sig i en kvartersbutik i Helsingfors i början av 1980-talet, vara. Dessutom kanske brottet bestraffade sig självt i form av illamående och magknip.

När jag sommarjobbade visade en kollega källaren för mig. Källaren var full med bråte - och massor av överblivna mignonägg från påsken! Var gång jag hade ärende till källaren, passade jag på att äta ett eller flera ägg. Sen en snabb upputsning, och vips tillbaka på jobb.

Också i Yles korridorer har det förekommit fuffens.

En tid då jag arbetade på Svenska Yle och läste radionyheterna, brukade mina vänner utmana mig att obemärkt få in olika ord i nyhetssändningarna. Bland annat fick jag in "öl", "mjau" och "halleluja" i nyheterna.

Priset tas väl ändå av den här berättelsen, som inte handlar om svararen själv utan hens chef (jo jo, den har vi hört förr).

Inte jag men min chef lyfte på kjolen och kackade på direktörens motorhuv efter att han gett henne sparken för en bagatell. Det är säkert förbjudet.

Det är det nog säkert.

Tack för alla uppriktiga och intressanta svar! Vår förfrågan går ännu att besvara anonymt via detta formulär,

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln