Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cannonball misstänks för miljonbedrägeri

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Cannonball MC:s klubblokal i Helsingfors.
Bildtext Cannonball MC:s klubblokal i Helsingfors.
Bild: Polisinrättningen i Östra Nyland

Personer från motorcykelklubben Cannonball misstänks i ett utbrett fall av ekonomisk brottslighet där över en miljon euro lurats av bland annat skattemyndigheterna och snabblånsföretag.

Helsingforspolisen har mellan onsdag och torsdag gjort husrannsakan till flera av motorcykelklubbens utrymmen i olika städer. Polisen vill inte specificera vilka städer eller hur många orter det handlar om.

Polisen har gripit flera personer. Hur många personer det är frågan om är polisen förtegen om, och vill bara uppge att det är frågan om flera gripna. Också polisoperationen i Berghäll på onsdag var del i det här fallet.

De misstänkta har använt sig av tiotals så kallade brevlådeföretag som inte har någon riktig affärsverksamhet. I de här företagens namn har det månatligen sökts om återbetalning av moms av skattemyndigheterna. Återbetalningar har gjorts för över en miljon euro.

Flera gripna i fallet

Polisen har gripit flera medlemmar i Cannonball, men också andra personer än medlemmar i klubben har gripits och fått sina hem genomsökta. De här utomstående personerna har använts som bulvaner i de olika företagen.

Avslöjandet av momsbedrägeriet inleddes i höstas som del av ett större bedrägerifall där utredningen fortfarande pågår. Polisen misstänker att både finansieringsbolag, snabblånefirmor och affärer har lurats på åtminstone över en miljon euro.

"Oerhört organiserat och professionellt"

Fallen undersöks bland annat som bedrägeri och identitetsstöld.

- Verksamheten har varit oerhört organiserad och professionell, uppger Ismo Siltamäki vid Helsingforspolisen.

Han berättar att brotten i praktiken gått till så att samma brevlådeföretag har ansökt om flera lån och skickat falska räkningar till finansieringsbolag för att få in pengar.

Brottsserien består av flera enstaka fall som misstänks ha genomförts organiserat, under klar ledning.

- Förra hösten blev de här bedrägerierna så utbredda att man redan kunde tala om ett fenomen, säger Siltamäki.

Misstänkta i södra Finland

De misstänkta är 25-50-åriga män från södra Finland. Brotten misstänks ha pågått sedan sommaren 2014. Av de tiotals misstänkta sitter några fortfarande häktade.

Antalet brottsanmälningar i fallet närmar sig redan hundra stycken. Helsingforspolisen beskriver fallet som ovanligt stort och uppger att det upptagit ovanligt mycket resurser hos dem sedan hösten. Utredningen fortsätter.

Artikeln uppdateras.

Diskussion om artikeln