Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart avgörs framtiden för koloniträdgården i Kuppis

Från 2016
Uppdaterad 08.01.2018 19:32.
Försommargrönska i Kuppis koloniträdgård i Åbo.
Bildtext Tidig försommargrönska i Kuppis koloniträdgård. Var ska Åboborna odla i framtiden?
Bild: Yle/Marie Söderman

Arbetsgruppen som utreder vart koloniträdgården i Kuppis ska flytta är nu klar med sin rapport. - Korois är det bästa alternativet, slår markanskaffningschef Ilkka Uusi-Uola fast.

Framtiden för koloniträdgården i Kuppis är oviss. Hyreskontraktet går ut om ett par år och Åbo stad håller som bäst på att kartlägga om man ska flytta koloniträdgården eller inte.

Koloniträdgården kan flytta från Kuppis

Koloniträdgården ligger i dag bredvid Citymarket i Kuppis och butiken har meddelat att man gärna skulle bygga ut sin parkering över området. Markanskaffningschef Ilkka Uusi-Uola lyfter också fram Nylandsvägens betydelse för kollektivtrafiken, som en orsak till att man överväger en flytt.

- Men det handlar också om att de som använder koloniträdgården ska få en lugn och ostörd plats att odla på, säger Uusi-Uola.

Kartläggningen av alternativen är nu klar

Ilkka Uusi-Uola sitter som ordförande för den arbetsgrupp som jobbat med att kartlägga alternativa placeringar av Kuppis koloniträdgård.

Det är många faktorer som måste tas i beaktande. För det första måste området vara lämpligt för odling. För det andra måste området vara stort nog för att ersätta den över två hektar stora koloniträdgården i Kuppis. För det tredje får området inte ligga för långt från centrum. Dessutom måste man ta i beaktande allt från kostnader för kommunal teknik, till hur lokaltrafiken i området fungerar.

- Det är inte så svårt som det låter. Vi har kartlagt alla större områden där det inte finns bebyggelse, och har nu kommit fram till ett par alternativ som skulle lämpa sig för odling, säger Uusi-Uola.

Ett alternativ är att utnyttja det faktum att staden redan har en koloniträdgård i Illois på Hirvensalo och utvidga det området. Nackdelen är det relativt långa avståndet till centrum jämfört med den nu centrala placeringen i Kuppis. Detsamma gäller alternativet att placera koloniträdgården i stadsdelen Skansen.

Karta över de olika alternativa placeringarna av koloniträdgården i Kuppis.
Bildtext Blir det en flytt är Illois, Korois, Muhkuri, Raunistula, Skansen och Vätti aktuella områden för en koloniträdgård.
Bild: Yle

"Korois är det bästa alternativet"

Kvar finns då fyra alternativ; Korois, Muhkuri, Raunistula och Vätti. Av de alternativen tycker Uusi-Uola att Korois, bredvid Vähäjoki, är det bästa alternativet.

- Det fyller alla kriterier. Det är öppet och ljust, jorden är bra och området ligger nära centrum.

Ilkka Uusi-Uola lyfter också fram det faktum att det finns gång- och cykelvägar till området och att man kan ta sig dit med kollektivtrafik som en stor fördel. Så också att man kan ta vatten från ån.

- Den enda eventuella nackdel som jag kan se är närheten till järnvägen, säger Uusi-Uola.

Är alternativet bättre än nuvarande placering i Kuppis?

- Det är svårt att säga. För dem som bor i Kuppis så är förstås nuvarande alternativ bäst. Men om man vill ha ett långsiktigt och hållbart alternativ för en koloniträdgård så finns det bättre alternativ än Kuppis. I mitt tycke kunde Korois vara ett bra alternativ, säger Uusi-Uola.

Hela familjen deltar i odlandet.
Bildtext En viktig faktor är att jorden lämpar sig för ordling.
Bild: YLE/Strömsö

Framtiden för koloniträdgården avgörs inom kort

Beslutet om huruvida koloniträdgården kommer att flytta är ännu inte fattat. Vart det lutar vill markanskaffningschefen inte ta ställning till, den frågan bollar han vidare till stadens politiker som på det här årets sida ska fatta beslut om koloniträdgårdens framtid. Han hoppas dock på ett snabbt beslut så man kan komma igång med planeringen av en eventuell ny koloniträdgård, och stå redo då kontraktet går år 2020.

- Om stadens beslutsfattare väljer att flytta koloniträdgården från Kuppis måste vi veta vart den ska flytta. Markplanering tar länge så det gäller att vara ute i god tid.

Diskussion om artikeln