Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Styrelsen vill förbjuda min kompost!

Från 2016
Duplofigurer
Bild: Eva Frantz

Dags för ett nytt fall för Grannakuten. Frågeställaren har en stor och vacker trädgård, och misstänker att avundsjuka grannar försöker krångla till saker för henne.

Hej Grannakuten!

Skaffade för ca fem år sedan en s.k. kompostor, dvs ett helt slutet komposteringkärl med endast ventilationshål.

Den har stått på min radhusbakgård sedan dess, tills jag häromdagen fick ett meddelande från disponenten om att kompostorn bör tas bort, eftersom husbolagets styrelse bestämt så. Till saken hör att i vårt stora bolag finns det alltid sådana som är avundsjuka på att just min huslänga har en stor bakgård, vars gränser fastställdes då huset byggdes år 1975. Den stora gården var en orsak till att vi ursprungligen köpte aktierna.

Jag har en blomstrande trädgård som folk nog berömmer, men sedan är de snabba med att klaga på att fåglarna stör eller att det faller prydnadsäpplen på asfalten, som barnen plockar upp och kastar på husväggarna (tydligen också mitt fel!).

Mitt komposteringskärl är klanderfritt, vilket man inte kan säga om bolagets allmänna avfallsutrymme, som folk ofta behandlar lite hur som helst.

Min fråga är om bolaget har rätt att plötsligt kräva att mitt slutna, hygieniska kärl avlägsnas?

Jurist Marina Furuhjelm svarar:

Det som inte framgår här är vem som besitter bakgården. Juridiskt sett är det oftast bolaget som besitter alla utrymmen då det gäller bostadsaktiebolag. Det vill säga, vanligtvis äger bolaget bygganden och antingen äger eller hyr tomten.

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet
Bildtext Marina Furuhjelm
Bild: YLE / Peter Fahllund

Hur det ligger till med den här saken framgår av bolagsordningen, så här skulle alltså gälla att ta en titt på den för att se om frågeställaren verkligen har t.ex tre rum och kök och ett gårdsutrymme.

Om det visar sig att frågeställaren har besittningsrätt till gården ger det henne rätt att använda gården, till och med göra ändringarbeten. Så länge hon anmäler om saken på förhand får hon också skaffa exempelvis kompost, hundkoja eller fast grill. Bolaget kan inte motsätta sig det här, såvida man inte kan påvisa att förfarandet skulle orsaka en skada av något slag för grannarna eller byggnaden.

Men om frågeställaren inte har besittningsrätt har hon egentligen inte rätt att göra någonting på sin gård utan bolagets tillstånd. I så fall har bolaget rätt att säga att ingen enskild auktionär får ha en egen kompost och att all sortering ska ske i de gemensamma avfallsutrymmena.

Det att gårdens gränser fastslogs redan 1975 säger tyvärr ingenting, förut såldes lägenheter ofta på lite felaktiga grunder. Man kanske sade att den stora gården ingick i köpet men slarvade med att kolla upp besittningsrätten.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln