Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Älskad simhall i hårt bruk i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
simhall
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hoppbassängen är delvis ur bruk och löst kakel stänger omklädningsrum för några dagar. Simhallen i Borgå dras med både mindre och större skavanker.

Det är spegelblankt i hoppbassängen. Inga vilda, glada ungar dyker i från trampolinen. Ett av simhallen stora dragplåster har varit stängt sedan påsken.

Den upp- och nersänkbara bassängbottnen har fastnat i fel läge. Besökarna kan inte hoppa från trampolinerna och en del av vattengymnastiken är inställd.

simhall
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Vi hade fått vissa föraningar om att bassängmaskineriet håller på att gå sönder, säger Per Högström, chef för idrottstjänster. Vi hoppades på att allt skulle hålla fram till sommarpausen, nu gick det inte så.

Att hoppbassängen är stängd märks av i besökarantalet.

- Det är många som har gått på vattengymnastik i bassängen och nu inte alls kommer till simhallen. Vi har nu haft omkring 10 procent färre besökare än normalt, säger Högström.

simhall
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kundmängden är ändå stor. I snitt mellan 750 och 850 personer per dag på våren. I fjol noterades 186 000 besök. I år hoppas simhallschefen på ännu fler.

- Jag tror att vi kan komma över det magiska 200 000-strecket. Vintermånaderna var så usla i år med tanke på att motionera ute.

Den höga användningsmängden sätter förstås sina spår på hela anläggningen. I fjol utfördes omfattande reparationer under sommarpausen.

- Nu klarar vi oss med en lite lättare genomgång av simhallen. Det största jobbet är att få hoppbassängen fixad, säger Högström.

simhall
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I ett av kvinnornas omklädningsrum har kakel lossnat från golvet.

- Här är vi snabba och reparerar duschrummet genast.

Simhallens ålder och skick oroar inte Per Högström. Ännu.

- För att ha tretton år på nacken, så tycker jag att vi klarar oss bra, men det gäller förstås att ständigt hålla ögonen öppna.

simhall
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln