Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oskar Kirmes vill bryta den tunga OS-sviten: ”Här tävlar man inte för att vinna”

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Oskar Kirmes på räck under VM i Glasgow 2015
Bildtext Oskar Kirmes på räck vid VM i Glasgow 2015.
Bild: Milla Vahtila

Natten till söndag tävlar redskapsgymnasten Oskar Kirmes om en efterlängtad OS-plats i Rio. Tillräckligt svåra, men framför allt säkra prestationer är vad som krävs. I kvalet tas inga risker, de sparas till själva OS.

20-åriga Oskar Kirmes från Espoon Telinetaiturit är en av 108 deltagare i herrtävlingen.

Bland medtävlarna finns dels gymnaster från de nationer som hoppas ta en av de fyra återstående lagplatserna till OS, vilket för dem skulle innebära fem kvalificerade gymnaster och dels individuella gymnaster som är ute efter de återstående enskilda platserna. Också medaljörerna från VM i Glasgow i höstas har getts möjlighet till ett tävlingsgenrep på den kommande OS-arenan.

Totalt kommer 98 manliga och 98 kvinnliga redskapsgymnaster att tävla i OS.

Formen god, självförtroendet på topp

Oskar Kirmes har gått tre 6-kamper hittills i år. Alla har gått enligt planerna och både han själv och tränaren och pappan Mati Kirmes känner sig lugna inför den viktiga tävlingen i Rio.

Under årets tre första månader har duon tillbringat hela 37 dygn på träningsläger i USA, Storbritannien och Ryssland, och Oskar kommer väl förberedd till start.

– Vristskadan som jag hade under VM i oktober är historia. Det behövdes ingen operation som jag trodde då, utan räckte med fysioterapi och en tvåmånaderspaus från allt hoppande, berättar Kirmes till Yle Sporten.

Då foten åter är frisk har de under VM lite förenklade serierna återgått till de normala.

– En skruv till i den ena voltserien i fristående och ett lite svårare hopp. Och så en lite svårare inledning på bygelhästserien. Det handlar om totalt en halv till en poäng i svårighetsgrad.

Behöver inte överträffa sig själv

I Glasgow-VM lade de åtta bästa nationerna beslag på de 40 första OS-platserna och sju individuella redskapsmedaljörer från länder som ännu inte kvalificerat sig på de sju följande.

Det exakta antalet individuella gymnaster som tar en OS-plats i kvaltävlingen beror på vilka nationer som tar lagplatserna, men det handlar om 29-32 manliga gymnaster.

– I den här tävlingen handlar det inte om att vinna, utan om att ta en OS-plats. Mina serier är tillräckligt svåra och gör jag dem som jag brukar på träning och tävling ska det räcka, säger Kirmes.

Redskapsgymnasten Oskar Kirmes i Glasgow, oktober 2015
Bildtext Oskar Kirmes kan bli Finlands första manliga OS-representant i artistisk gymnastik sedan 1972.
Bild: Yle

Får han tävla i OS i augusti blir taktiken en helt annan.

– Då går jag all in. Då lägger vi in övningar som jag lyckats med på träning, men som inte är helt säkra. Jag har inget att förlora, så det gäller att ta en del risker.

Snart vet vi

Kirmes tävlar i den tredje och sista gruppen, mellan klockan 00.30 och 03.00 natten till söndag finländsk tid.

Då tävlingen är avslutad står det klart om Finland är med i den manliga artistiska gymnastikens finrum igen, efter en paus på 44 år och tio olympiska sommarspel.

På damsidan deltog Annika Urvikko i London-OS 2012, men i VM i höstas lyckades hon inte ta en plats till det fortsatta kvalet.

Genom åren har Finland vunnit totalt 25 medaljer i OS-gymnastiken, den senaste år 1968.

På torsdag nästa vecka tävlar de rytmiska gymnasterna Ekaterina Volkova och Jouki Tikkanen om en av de nio nationsplatser som ännu ska delas ut i den individuella tävlingen och dagen därpå är det trupplandslagets tur. Sju nationer tävlar om fyra platser och för Finland skulle det bli OS-debut i trupptävlingen.

Diskussion om artikeln