Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ägg och inget hushållspapper – så här prioriterar studerande

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Stefanie Lindroos
Bildtext Stefanie Lindroos tycker om att satsa på mat och lägger ut ungefär 200 euro på mat per månad.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Många studerande lägger omkring 150 euro i månaden på mat, visar X3M:s webbenkät. Vi frågade studerandena Stefanie Lindroos och Mimmi Rosström vad de väljer att prioritera när det kommer till mat.

Nästan sextio procent av de som i veckan svarade på X3M:s webbenkät uppgav att de lägger mellan 0 och 150 euro på mat varje månad.

Mimmi Rosström och Stefanie Lindroos berättar att de själva lägger ut mellan 150 till 200 euro månatligen. Ingendera känner att de måste gå hungriga eller att deras begränsade studerandebudget är ett oöverkomligt problem. Däremot medger Stefanie att det tog ett tag för henne att vänja sig vid sin begränsade matbudget.

- När jag flyttade hemifrån var jag van vid lyxigare mat. Det tog flera år att vänja sig vid att ha noll euro på kontot i slutet av månaden. Nu känner jag mig ganska van, säger hon.

Mimmi Rosström
Bildtext Mimmi Rosström säger att hon aldrig har varit tvungen att proritera bort något drastiskt under sin studietid. Oftast handlar det om att inte kunna köpa de dyraste tortillaingredienserna.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Endast ägg på menyn

Att inte vara van vid en knapp budget betydde för Stefanies del att hon under sitt första studieår ibland ringde sin mamma för att be om hjälp att handla mat.

- Det fanns kanske ett nudelpaket i skåpet eller makaroner som jag kunde ha ätit. Men jag känner att det inte är värt att dra ner på kosten så mycket att man bara lever på till exempel pasta. Jag mår inte bra och orkar inte studera så det känns inte som ett alternativ, säger hon.

Hon säger att hon nu vant sig vid sin budget och med att välja bort vissa produkter. Hushållspapper köper hon sällan, eftersom det går att använda toapapper eller trasor istället.

För några år sedan sa en lärare att det kan vara jobbigt att vara en fattig studerande, men att det också har sin charm och att det bara är ett skede i livet.

― Mimmi Rosström

Mimmi berättar å sin sida att hon under en period i början av sin studietid mest levde på ägg.

- Det var när jag bodde ensam och handlade allt själv. Då var det hela tiden ägg i olika former, stekta ägg, kokta ägg och pocherade ägg. I längden var det kanske inte så hemskt hälsosamt. Men det kanske är det mest drastiska jag gjort under min studietid, säger hon.

Lika mycket pengar på fest och mat

Att vara studerande med en begränsad budget behöver inte alltid ses som en negativ sak, säger Mimmi.

- För några år sedan sa en lärare att det kan vara jobbigt att vara en fattig studerande, men att det också har sin charm och att det bara är ett skede i livet. Så om jag har lite ont om pengar så tänker jag att också det har sin charm och finner mig i det.

Båda två räknar med att de lägger ungefär lika mycket på fester och öl som de lägger på mat, lite beroende på hur mycket evenemang som ordnas.

- Jag förstår definitivt att det låter absurt att någon festar bort lika mycket pengar som man äter. Jag skulle själv kunna prioritera annorlunda och välja bort fester men nu har jag gjort ett sådant här val. Jag är själv aktiv i en studentförening och vi har många fester som jag vill gå på för att ha roligt och för att skapa nätverk, säger Stefanie.

Hon berättar att hon jobbar vid sidan av studierna för att ha möjlighet att också kunna unna sig något då och då. Enligt henne är det inte rimligt att förvänta sig att studerande, som lätt kan studera i fem år, inte ska få kosta på sig något extra under hela sin studietid.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln