Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Finlands 100-åriga historia enligt komikern Alfred Backa

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Alfred Backa
Bildtext Författaren Alfred Backa.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Schildts & Söderströms tog kontakt med Backa och ville att han skulle skriva en bok. Det här med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Som grund står hans radioprogram Nittonhundranånting. Nu kan Alfred lägga till författare på CV:n som redan består av titlar som komiker, artist, regissör, radiopratare med mera.

Hur känns det att bli tillfrågad att skriva en bok?

- Det var roligt att de hörde av sig. Jag hade ingenting på gång. Nu ska jag skriva en bok om Finlands historia, och det blir ett uppslag för varje år. Sista sidan i boken måste jag ju faktiskt bara hitta på, säger Alfred.

"Man får inte skoja om vinterkriget"

Just nu arbetar Alfred i en takt av fem år i dygnet. I skrivande stund är han framme vid 1954. Vilket är favoritåret hittills?

- Kanske 1939, fast det inte är ett så bra år. Allting gick utför, ryssarna anföll, Tyskland anföll Polen. Men det finns mycket att arbeta och leka med. Men man får inte skoja om vinterkriget i det här landet, det är väldigt viktigt, har jag lärt mig. Men det är en utmaning och det har varit roligt, konstaterar Alfred.

Roliga årtal att skriva om

När Ryssland föll, då Lordi vann Eurovisionen och Finlands första guld i Hockey-VM är årtal som Alfred ser framemot att skriva om.

- Det är ju inte ens ett skämt att våra stoltaste historiska ögonblick i det här landet är vinterkriget och då vi vann guld i hockey-VM 1995 och 2011. Jag tror att folk skulle vara mer upprörda ifall jag skulle driva med vm-gulden än kriget, säger Alfred.

Alfred Backas första bok saknar tillsvidare titel, men kommer ut kring jul.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln