Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efterlyses: brev, foton eller dagböcker från 1917-1918

Från 2016
Uppdaterad 19.11.2017 07:16.
Carl Rudolf Gardberg på skyddskårsövning
Bildtext Carl Rudolf Gardberg (till höger) på skyddskårsövning
Bild: Privat

För några år sedan hittade vi en trave dagböcker hemma hos en släkting - de var skrivna av en ung man i Åbo för nästan hundra år sedan. Har någon annan dagböcker, brev eller fotografier om 1917 och 1918 hemma i sina lådor?

Carl Rudolf Gardberg gick i gymnasiet 1917, och han skrev mycket och flitigt. Han skrev om de många strejkerna i Åbo, om kommunalstrejken och de politiska spänningarna, om plundringen av affärer.

1918 tog de röda makten i södra Finland, och Carl Rudolf drog ut i krig på den vita sidan. Med honom följde de yngre bröderna John och Gustav, som också de skrev dagbok.

John var min farfar, och han pratade aldrig om kriget efteråt. Om brödernas upplevelser i inbördeskriget har jag gjort dokumentären I våta stövlar.

Carl-Rudolf, John och Gustav Gardberg

Tre bröder i inbördeskriget 1918

Tre bröder i inbördeskriget 1918, ingen av dem talade.

Letar efter socialister, arbetare och kvinnor

Nu jobbar jag tillsammans med Anders Gardberg (sonson till Carl Rudolf) på en bok och en dokumentär om 1917 och 1918. Det ska handla både om händelserna som ledde fram till kriget och om själva kriget. Och vi vill gärna bredda bilden från den här ena familjen.

Råkar din släkt också ha gamla dagböcker, brev eller fotografier från 1917 i hyllorna? Handlar de om livsmedelsbrist, strejk och uppror?

Gärna skulle vi ha med någon med socialistiska sympatier eller någon från ett arbetarhem, och gärna också någon kvinna. De här personerna ska helst ha kopplingar till Åbo.

Fotografier från inbördeskriget intresserar oss oberoende av ort och vilken sida de är från.

Du kan kontakta mig på annvi.gardberg@yle.fi.

Diskussion om artikeln