Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk Erdoğansatir: Regeringen ger grönt ljus för rättsprocess

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan (t.v.) och den tyska komikern Jan Böhmermann (t.h.).
Bildtext Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan (t.v.) och den tyska satirikern Jan Böhmermann (t.h.).
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

Den tyska regeringen tillåter en rättsprocess mot satirikern Jan Böhmermann. Satirikern har väckt stor uppståndelse genom en dikt om den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan.

Turkiet har officiellt krävt att Böhmermann ska straffas för ärekränkning.

– Trots att det finns olika åsikter inom regeringen har vi gått med på Turkiets begäran. Det är nu upp till det tyska rättsväsendet att ta ställning i fallet Böhmermann, meddelade förbundskansler Angela Merkel under eftermiddagen.

– I en rättsstat är det inte regeringen utan rättsväsendet som ska behandla fallet. Att vi nu ger grönt ljus för en rättslig prövning, betyder inte att vi ser Böhmermann som skyldig, fortsatte Merkel.

Samtidigt poängterade hon att också Turkiet måste värna om yttrandefriheten.

Merkel försvarar yttrandefriheten - Spela upp på Arenan

Merkel själv kan nu i alla fall se fram emot en tysk kritikstorm över att hon genom just det här beslutet inte heller värnar om samma frihet.

Prioriterat samarbete med Turkiet?

I Tyskland handlar uppståndelsen kring Böhmermanns dikt nämligen i hög utsträckning om Merkels relation till Turkiet och president Erdoğan.

För att stoppa flyktingströmmen till Tyskland och Europa har Merkel hela tiden drivit på ett samarbete med Erdoğan.

Enligt kritikerna tycks det här samarbetet nu vara viktigare än den i grundlagen tryggade yttrandefriheten.

Att Jan Böhermanns dikt, som innehåller en hel del sexuella anspelningar om Erdoğan, överhuvudtaget blev en fråga för regeringen hänger på den så kallade shahparagrafen i den tyska lagstiftningen.

Enligt den är det straffbart att kränka ett utländskt statsöverhuvuds ära och det är den tyska regeringen sak att besluta om det kommer till en rättsprövning eller inte.

Merkel meddelade samtidigt i dag att paragrafen kommer att avskaffas år 2018.

Videoklipp och dikt skapade uppståndelse

Allt fick sin början med en video och en omarbetad version av Nenas och Kim Wildes låt Irgendwie Irgendwo Irgendwann (Anyplace Anywhere Anytime).

Uppmuntrad av den livliga diskussionen kring filmklippet gick den tyske satirikern Jan Böhmermann ut med en dikt där han informerar Erdoğan om vad som är satir och vad man i Tyskland uttryckligen INTE får säga om den turkiske presidenten, eftersom det kategoriseras som skymf och ärekränkning.

Diskussion om artikeln