Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Kina världsmästare i fotboll 2026?

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 12:29.
Paul Pogba firar mål.
Bildtext Paul Pogba kommer att spela en stor roll i kommande EM på sommaren.
Bild: Andrea Di Marco / EPA / All Over Press

Kinas ambitiösa planer, Spaniens och Brasiliens stora förändringar, samt Frankrikes och Belgiens ljusa framtid. Yle Nyhetsskolans Oskar Hiismäki och Aksel Pohto analyserar hur fotbollsvärlden kommer att se ut framöver.

Fotbollsvärlden förändras hela tiden. Vissa länder går framåt med snabba tag. Andra måste ersätta äldre spelare som slutar och en del länder börjar satsa på fotbollen först nu.

Vilka är de största förändringarna i fotbollsvärlden för tillfället?

Det finns knappast någon fotbollsintresserad som har missat de kinesiska fotbollslagens enorma satsningar.

Fotbollsspelandet i Kina har ökat radikalt under de senaste åren. President Xi Jinping har en dröm av att göra Kina till en stormakt i världsfotboll och en vacker dag också vinna VM. I mars var bland annat Färöarna högre rankat än Kina, så tillsvidare är nog drömmen långt borta.

Kina har redan börjat satsa massor på sina fotbollsakademier. De har börjat locka kända spelare till den kinesiska superligan med enorma löner. Det finns knappast någon fotbollsintresserad som har missat de kinesiska fotbollslagens enorma satsningar.

Under vintern spenderade lagen i den kinesiska superligan sammanlagt närmare 340 miljoner euro på nya spelare. Bland dessa fanns världsstjärnor för att öka intresset för fotboll i Kina. Bara de tre dyraste affärerna kostade tillsammans 123 miljoner euro.

Kinesiska lag kommer naturligtvis inte delta i Champions League, vilket är lite synd.

Vi har märkt att man speciellt på sociala medier reagerade negativt på detta. Många tycker inte om att bra spelare från europeiska ligor flyttar till Kina. Andra anser att det är positivt att det bildas en ny bra liga. Kinesiska lag kommer naturligtvis inte delta i Champions League, vilket är lite synd.

I en intervju för Kinas regerings officiella nyhetsbyrå Xinhua sade svensken Sven-Göran Eriksson, som tränar Shanghai SIPG FC i den kinesiska superligan, att Kina kan vinna VM-guld redan inom tio år.

Tanken att Kina inom en så kort tid skulle vara en stormakt i fotboll låter för tillfället inte trovärdig. Vi anser att tiden inte på något sätt kommer att räcka, men att det mycket väl skulle vara möjligt senare i framtiden.

Nya generationer växer fram i Brasilien och Spanien

Exempel på stora länder där herrlandslagen genomgår en stor förändring är Brasilien och Spanien. Stora generationsskiften pågår. Gamla stjärnspelare lämnar landslaget och unga nya spelare måste komma in istället.

I Brasilien har generationsskiftet pågått i flera år redan medan Spaniens lag är i ett tidigare skede av processen. För dessa två länder verkar det inte vara en omöjlig uppgift att hitta unga spelare med potential att ersätta de stora stjärnorna.

Under de senaste fem åren har spelare som Lúcio, Ronaldo, Ronaldinho, Carles Puyol, David Villa och Xavi avslutat sina landslagskarriärer. Det har diskuterats mycket om hur Vicente del Bosques lag kommer se ut i sommarens EM-turnering. Ska han välja äldre erfarna spelare, eller borde han ge fler unga spelare chansen?

Nya generationen håller på att slå igenom i Europas toppligor men alla spelare har inte ännu uppnått sin fulla potential, vilket vi anser är en orsak till att Spanien inte klarade sig så bra i VM 2014 i Brasilien.

Spelare som Neymar har redan blivit världskända, medan andra inte ännu har slagit sig igenom. Unga spelare från Spanien och Brasilien som med stor sannolikhet kommer att ha en framgångsrik karriär framför sig är till exempel Marquinhos (Paris SG), Felipe Anderson (Lazio), Rafinha Alcantâra och Sergi Roberto (FC Barcelona), José Luis Gayà och Paco Alcácer (Valencia CF).

Frankrike är ett exempel på ett landslag där generationsskiftet inte syns lika tydligt. Unga spelare som Paul Pogba (Juventus), Kurt Zouma (Chelsea) och Anthony Martial (Manchester United) har redan mycket viktiga roller i sina klubbar och kommer alla att höra till Frankrikes viktigaste spelare i framtiden. Pogba kommer även att spela en stor roll i hemma-EM, där Frankrike kommer vara en av de stora favoriterna trots att Benzema inte deltar.

Nu låter tanken om en belgisk medalj inte längre omöjlig.

I Belgien har den nya generationen totalt förändrat hela landslaget. Landet har aldrig vunnit en medalj i stora mästerskap men nu spelar många belgiska spelare i stora klubbar runt omkring i Europa, speciellt i England.

I Premier League återfinns 14 spelare som med stor sannolikhet kommer att bli valda till EM. Nu låter tanken om en belgisk medalj inte längre omöjlig.

Vi vet redan att de kommer ha en svår grupp i EM, med Italien, Sverige och Irland. Förväntningarna på Belgien är stora men vi tror inte att de ännu är tillräckligt erfarna för att ta hem guldet. Det skulle ändå förvåna om de inte klarar sig bra. Belgien är bara ett av många exempel på lag som är i ett utvecklingsskede.

Det är svårt att förutspå vilka lag som kommer att klara sig bättre eller sämre i framtiden. I Spaniens situation kommer den nya generationens utveckling bestämma åt vilket håll landslaget förändras. EM-turneringen kommer vara den första stora turneringen för flera unga spelare.

Herrarnas fotbolls-EM i Frankrike inleds den 10 juni och visas i sin helhet med svenskt referat på Yles kanaler.

Oskar Hiismäki och Aksel Pohto, Mattlidens gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln