Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Jag behöver inte bestämma vad jag ska göra"

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Eva Dahlgren är tillbaka med ny musik.
Bild: Yle/Parad Media

Under de nio år som Eva Dahlgren inte varit aktiv som låtskrivare har hon minsann inte legat på latsidan. Hon deltog i det populära tv-programmet Så mycket bättre, skrev en föreställning, upplevde New York och hittade en ny grej som hon ville göra.

Hon ville filma och inledde en ny karriär som filmfotograf. Hon filmade också en del på super åtta-film, det vill säga åtta millimeters smalfilm. Och hon filmade inte vad som helst.

I två och ett halvt år filmade hon dokumentären Jag är Ingrid som handlar om Ingrid Bergmans liv, där man får ta del av alla de filmer som Ingrid själv filmade om sitt liv. Den filmen filmade hon på just super åtta.

- Det var jättekul och jag hade ju filmat en hel del redan i det skedet när möjligheten med filmen dök upp, berättar hon.

Fascinerades av Ingrids liv

På frågan varför det blev just hon som filmade dokumentären om Ingrid Bergman konstaterar hon att det fanns flera anledningar. Hon hade själv då redan hållit på med film ett bra tag under perioden då hon inte gjorde musik och producenten för filmen hade sett lite av vad hon filmat.

Senare träffade hon regissören i New York och då berättade han om sitt nya projekt, filmen om Ingrid och att Ingrid själv hade filmat mycket på super åtta.

- Då sade jag att jag håller på och filmar med super åtta. I det skedet hade jag gjort det ett tag, och så frågade han om jag kunde filma för honom också, fortsätter hon. Men jag tänkte direkt för mej själv att det kan jag väl ändå inte göra.

Men sedan fick Eva tillgång till materialet som Ingrid Bergman hade filmat själv och kunde se det hemma på egen dator i lugn och ro.

- Det var som att se hela hennes liv med hennes ögon och jag blev så tagen att det blev omöjligt att tacka nej helt enkelt.

Likheter med Ingrid

Efter att så länge ha jobbat med ett projekt som filmen om Ingrid kan Eva se många likheter mellan sig själv och Ingrid.

- Hon var ju en väldigt modig person, en feminist som var långt före sin tid. Och hon var aldrig nöjd. Hon var en gigantisk Hollywoodstjärna men hon var hela tiden på väg vidare och sökte hela tiden nya uttryck, säger Eva. Och jag kan känna igen mig väldigt mycket i det där sökandet. Kreativiteten och konstnärsskapet är inget värt om man inte går vidare. Man måste våga slänga sig ut och man måste våga misslyckas.

- Det var ett jättekul projekt. Min kamera fungerade som kittet mellan då och nu i den här dokumentären och jag följde efter i hennes fotspår, till Italien och den amerikanska västkusten. Jag skulle filma hennes barn också och det var jätteintressant.

Filmen hade premiär i fjol och också titellåten Filmen om oss har Eva gjort specifikt för filmen.

- Under de senaste åren har jag igen varit ute efter den där känslan man får när man är helt förlorad i något. Att kunna sitta uppe och inte märka att tiden går och inte känna hunger, att mitt i allt inse att det bara plötsligt blivit mörkt ute. Det är härligt.

I några år hittade Eva den känslan i andra grejer men efter ett tag kände hon att det var något som saknades.

Musiken saknades

- Jag kände att det var något ren fysiskt som fattades och det var den där känslan av att sätta sig ner och sjunga, att uppfinna musik.

Men vägen tilbaka till musiken var inte bara lätt. Hon medger att det varje gång som hon skriver ny musik innebär en rätt lång startsträcka.

- Startsträckan är inte särsklit rolig och jag antar att jag inte heller är särdeles rolig själv då heller. Under sökandet och den kreativa processen så skriver man väldigt mycket full musik som man bara kan slänga bort, men efter ett par veckor kanske så inser man att aha, nånstans här ska jag vara och då börjar det komma igång.

Nytt album

Nu i veckan släpper hon sitt album Jag sjunger ljuset, den första efter pausen på nio år och i maj blir det dags för spelning också i Finland.

Trots att Eva snart varit i musikbranchen i nästan fyrtio år upplever hon att det är lika pirrigt inför ett skivsläpp varje gång när det handlar om ny musik.

- Jag funderar mycket på hur det ska tas emot. Kan man höra det som jag vill och kan man höra ljuset i låtarna? Eller är det bara tråkigt? Jag är nervös och spänd, och lite halvgråtig innan jag har släppt iväg det.

Inför framtiden hoppas Eva att hon skall kunna kombinera den nya karriären som filmfotograf med musiken som konstform.

- I mitt huvud hör de här två ihop, jag skriver musiken som bilder. Och efter nästan fyrtio år i musikbranchen kan jag kosta på mej att inte bestämma vad jag ska göra. Och det är rätt skönt, skrattar hon.

Eva Dahlgren är gäst i Efter Nio om elementen på måndag 18.4.2016 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln