Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soldiers of Odin etablerar sig i Sverige - högkvarteret i Finland

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Soldiers of Odin i Drammen, Norge.
Bildtext Soldiers of Odin i Drammen, Norge.
Bild: AOP

På några månader har medborgargardet Soldiers of Odin etablerat sig i Sverige. Personer med Soldiers of Odin-logotypen på ryggen har setts i flera svenska städer på sistone. Stiftelsen Expo räknar med att det finns ett tjugotal lokala grupper på olika håll i Sverige. Alla är aktiva på sociala medier, men endast ett tiotal grupper har börjat med någon typ av patrullering.

Soldiers of Odin fick sin början i Kemi i oktober förra året och efter det har verksamheten spridit sig till 27 orter i Finland.

Svenska Stiftelsen Expo har följt Odin-soldaternas inmarsch i Sverige.

- Det var rapporteringen om Soldiers of Odin i Finland som väckte ett intresse hos svenskarna, förklarar Jonathan Leman som är forskare på Stiftelsen Expo i Sverige.

Han anser att det är de högerextrema sympatierna som har fört samman de finska och svenska aktivisterna, samt att många av de aktiva i Soldiers of Odin är kriminella.

Svenska Säkerhetspolisen svarar i ett mejl att de känner till att organisationen Soldiers of Odin finns men att de i dagsläget bedömer att den inte är ett hot mot landets inre säkerhet.

Skyddspolisen i Finland påminner att det kontroversiella medborgargardet inte har gjort något brottsligt.

Olika syn på ledarskapet

Uppfattningen om i vilken grad Soldiers of Odins verksamhet är organiserat och om den leds av någon går isär hos Skyddspolisen och svenska Expo som motarbetar intoleransen i samhället.

Skypo säger att de inte tror att verksamheten i Sverige leds från Finland.

- Verksamheten har i huvudsak spridit sig via sociala medier, det handlar inte om organiserad utvidgning av verksamheten, säger Kari Harju, chef på Skyddspolisens säkerhetsenhet.

På stiftelsen Expo tar man inte lätt på medborgargardet. I motsats till finska skyddspolisen tror Expo att Soldiers of Odin i Sverige styrs från Finland.

- Det är i allra högsta grad en hierarki. Soldiers of Odin i Kemi är på toppen av den här hierarkin och de svenska grupperna är underställda dem, säger Jonathan Leman.

De svenska avdelningarna får exempelvis sina symboler och jacktryck godkända av Soldiers of Odin i Kemi, beskriver Leman.

Misshandel och konflikter

I Sverige kallar man Soldiers of Odin för högerradikala gatupatruller. De etablerades snabbt på flera håll i Sverige, och även i Danmark och Norge.

Avdelningen i Danmark blev inte långvarig, den har redan lagts ner. Och också i Sverige har soldaterna mött motgångar på flera ställen. I Borlänge, Dalarna, blev medlemmar ur Soldiers of Odin misshandlade av personer med kopplingar till gängverksamhet. Efter det lade Dalaavdelningen ner sin verksamhet, och så har skett på några andra orter också.

Jonathan Leman på Expo påpekar att det ännu är för tidigt att säga om konflikterna hotar hela Soldiers of Odins verksamhet i Sverige.

Rasism som bränsle

Soldiers of Odin säger själva att de finns till för allas trygghet, tar avstånd från rasism och inte är emot flyktingar.

Men Expo har i flera av sina artiklar bevisat att det inom Soldiers of Odin sprids nazism och rasideologi.

Och inte heller Skyddspolisen sticker under stol med att bränslet för Soldiers of Odins verksamhet är invandrarfientlighet och ren rasism.

- Det finns klara kopplingar till högerextremism och ideologin hos Soldiers of Odin liknar den extremhögern har, säger Kari Harju från Skyddspolisen.

- Man ska se allvarligt på det här. Det handlar om högerextrem gatuorganisering, oavsett vad den här organisationen försöker säga utåt så är det här vad det blir, säger Jonathan Leman på Expo.

Diskussion om artikeln