Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

De Eurovisas gäster vill ha mera fokus på låtarna

Från 2016
Alla De Eurovisa i avsnitt två 2016.
Bildtext Lilian Brunell och Patric Sarin gästar Eva Frantz och Johan Lindroos.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Både högsta och lägsta möjliga poäng delas ut till Eurovisionslåtarna i det andra avsnittet av De Eurovisa.

Gäster i det andra avsnittet av De Eurovisa är producenten och låtskrivaren Patric Sarin och Eurovisionsreportern och -experten Lilian Brunell.

Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa.
Bildtext Lilian Brunell och Patric Sarin försöker beskriva låtarna som maträtter.
Bild: Yle / Hanna Othman

Bland bidragen som ska analyseras finns Estlands, Österrikes och Maltas. En låt får dessutom både Lilian och Patric att skämmas så mycket att de vill gömma sig.

Sarin kom tvåa i UMK

Patric Sarin satt i De Eurovisa-panelen också år 2014. Sedan dess har han varit riktigt nära att skriva ett vinnarbidrag i Tävlingen för ny musik UMK. Satin Circus kom tvåa med låten Crossroads.

- Man blir som en del av en familj under UMK-veckorna. Man hoppar upp på ett moln och lever ett helt annat liv. Det är roligt och spännande, säger Sarin.

- Det var jättespännande när det på slutrakan bara var Satin Circus och Pertti Kurikan Nimipäivät kvar som tävlade om vinsten. Jag blev ju nog besviken när vår låt inte vann. Jag var inte helt glad den kvällen, ska vi säga så.

De Eurovisa i sin studio.
Bildtext De Eurovisa ser på Islands Eurovisionsvideo.
Bild: Yle / Hanna Othman

Patric Sarin önskar att låtskrivarna skulle få mera uppmärksamhet i den finska uttagningen till Eurovisionen.

- I Sveriges Melodifestival ser man låtskrivarna i sändningen eftersom det är en låttävling, trots att fokuset hela tiden går mera mot artisterna.

Sarin berättar också att han småningom börjar märka att UMK och Eurovisionen blir mer och mer accepterad också bland hans finländska kolleger. Han anser att Eurovisionen borde göras intressant för alla låtskrivare att vara med i, på det sättet skulle man höja nivån på bidragen.

Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa.
Bildtext Lilian Brunell hämtade accessoarer med sig till De Eurovisas studio.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Fantasten som blev expert

Lilian Brunell är Kronobybon som flyttade till Stockholm. Hon har följt med Eurovisionen på plats och ställe tretton gånger, tio av gångerna har hon jobbat som reporter.

Den första Eurovisionsintervjun hon gjorde var med Lordi i Aten, för Jakobstads tidning.

Ett av Lilian Brunells tidigaste minnen av Eurovisionen är när Cliff Richards tävlade med Congratulations. Hon minns också hur arg hon var då Abba inte vann Melodifestivalen med Ring ring trots att det i efterklokhetens namn säkert var en bra sak.

Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa.
Bildtext Patric verkar inte helt övertygad av låten de lyssnar på.
Bild: Yle / Hanna Othman

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Patric: Det att det är som en enda stor familj, också tävlingen ute i Europa. Då börjar det kännas betydande, också fast man tar bort musiken. Gemenskap och att folk accepterar varandra. Man kan ha olika musiksmaker men man hurrar för varandra.

Lilian: Den fantastiska stämningen som råder mellan alla. Alla är välkomna, kom som du är. Det finns ingen konkurrens mellan delegationerna och artisterna. De pratar med varandra, blir goda vänner. Det är en unik upplevelse som jag inte tror att man kan hitta i något annat sammanhang.

Patric om du skulle skriva en låt för Eurovisionen, vad skulle det vara för en låt?

- Jag skulle förstärka stämningen som där finns. Det ska finnas en twist i orden, men jag skulle inte gå ut med ett politiskt budskap.

- Mums-Måns Zelmerlöws låt Heroes har en så universell text att den kunde handla om vem som helst. Det gör att vem som helst kan ta det personligt och det är just så som man ska skriva låtar. Det skulle vara en upptempolåt, fast lite beroende på vem som sjunger.

Lilian, om du fick planera det bästa uppträdandet för Eurovisionen, hurudant skulle det vara?

- Jag skulle göra ett enkelt nummer. Jag tycker det är tråkigt idag då allting där omkring tar överhanden. Det är trots allt en sångtävling, framför allt en kompositörstävling. Simpelt, enkelt, snygg bakgrund. Rösten, låten och stylingen måste hänga ihop. Dessutom skulle jag ta tillbaka orkestern.

Saknas det ännu något från Eurovisionen?

Patric: Som låtskrivare önskar man att det skulle bli en tävling endast för låtar som hörs på radio. Det kanske redan är det, men låtar som fungerar i ett visst land fungerar inte i alla.

Lilian: Jag saknar den nationella identiteten bland låtarna. Speciellt i år finns det mycket som hamnar i samma fack, de hamnar i något sorts ”mellanmjölksland”. Jag önskar att det sjöngs mera på andra språk och att man kan höra varifrån låten kommer. I år är det bara tre länder som sjunger hela låten på ett annat språk än engelska.

De Eurovisa-avsnittet med Lilian Brunell och Patric Sarin som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 16 april kl. 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt finns redan på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln