Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Var Lehterä offside före smörpassningen? ”Domsluten är vad de är”

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Vladimir Tarasenko och Jori Lehterä, januari 2016.
Bildtext Jori Lehteräs (t.h.) och Vladimir Tarasenkos samarbete ledde till ett godkänt och ett underkänt mål.
Bild: All Over Press

Chicago Blackhawks kvitterade matchserien borta mot St. Louis Blues i NHL-slutspelet i natt – men hos hemmalaget kände man sig berövade på ett mål som kunde ha gett segern.

Det var vid ställningen 1–1 med knappa åtta minuter kvar av kampen som Jori Lehterä tog emot en passning vid offensiva blålinjen, skrinnade ner bakom Chicagos bur, tog emot en tackling, vände bort sin motståndare och passade fram en ledig Vladimir Tarasenko framför mål.

En strålande prestation av Lehterä som såg ut att ge värdarna en 2–1-ledning – men snart svalnade glädjen. Blackhawks hävdade att Lehterä var offside och efter en videogranskning underkände domarna målet.

Det här var första gången som i NHL-slutspelet som en tränare – i det här fallet Chicagos Joel Quenneville – använde sig av möjligheten att utmana ett domslut. Se det underkända målet här (extern länk).

Skridskon i luften eller inte?

I bortalägret var man övertygade om att domarna fattade ett korrekt beslut – hos hemmalaget var uppfattningen en annan.

– Domsluten är vad de är. När du spelar mot den regerande mästaren måste du kämpa mot många olika saker. Domsluten kommer inte att gå din väg, du får inte det domarbetet du vill ha, sade Bluestränaren Ken Hitchcock på presskonferensen efteråt.

– Jag såg situationen ett par gånger och frågan är om Joris skridsko är i luften eller på isen. Jag är förstås jävig, men de ojäviga bedömarna sade att det var offside, så vi måste acceptera det, fortsätter lagkaptenen David Backes.

Chicago avgjorde på slutet

Efter det underkända målet ryckte Chicago ifrån. En frustrerad Tarasenko tog strax efteråt en tvåa och under utvisningen förde Andrew Shaw upp bortalaget i ledning. St. Louis utmanade målet med anledning av att hemmamålvakten stördes, men denna gång godkändes fullträffen.

Artemi Panarin slog därefter in 3–1 i tom bur. Blues reducerade i den sista sekunden men Chicago vann med 3–2 och utjämnade därmed matchserien till 1–1.

Lehterä bokfördes för en passning till Tarasenkos godkända mål i den andra perioden. Teuvo Teräväinen fick dryga sju minuter speltid i Chicagos fjärdekedja.

Resultat:

St. Louis - Chicago 2-3
STL: Jori Lehterä 0+1, 0, speltid 14.06
SHI: Teuvo Teräväinen 0+0, 0, speltid 7.24
Segrar: 1-1

Florida - NY Islanders 3-1
FLO: Aleksander Barkov 0+1, 0, speltid 20.18
FLO: Jussi Jokinen 0+0, +2, speltid 20.11
Segrar: 1-1

Tampa Bay - Detroit 5-2
TBL: Valtteri Filppula 0+0, 0, speltid 19.59
Segrar: 2-0

Anaheim - Nashville 2-3
ANA: Sami Vatanen 0+0, +1, speltid 27.31
NSH: Pekka Rinne 27/29 räddningar
NSH: Miikka Salomäki 0+0, 0, speltid 12.12
Segrar: 0-1

Diskussion om artikeln