Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Schauman vill leda SFP: "Vi måste profilera oss i flera frågor än språket"

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ida Schauman, ordf för Svensk Ungdom
Bildtext "Skulle inte ställa upp om det inte fanns en realistisk chans att bli vald". Ida Schauman, ordförande för Svensk Ungdom, vill bli ordförande i Svenska folkpartiet.
Bild: Svensk Ungdom/Julius Konttinen

Ida Schauman, ordförande för Svensk Ungdom, meddelade i dag att hon ger sig in i kampen om ordförandeskapet i Svenska folkpartiet. ”Det viktigaste just nu är att se på SFP:s framtida roll och tydliggöra politiken”, säger Schauman till Yle Nyheter.

SFP är igen ett oppositionsparti efter att ha suttit med i alla regeringar de senaste 36 åren. Enligt Schauman ger oppositionsrollen SFP en möjlighet att föra en tydligare politik. Hon menar att det måste bli klart för alla väljare, också de finskspråkiga, hur SFP tänker lösa utmaningar som arbetslösheten och nedskärningarna i utbildningen.

– Det finns en mängd personer som skulle kunna identifiera sig med SFP:s budskap om de bara skulle veta att det existerade. Vi har sett det flera gånger med profiler som Elisabeth Rehn och Carl Haglund som nått ut till helt nya grupper då man profilerat sig i andra frågor.

Men vilka är då frågorna som SFP ska profilera sig i vid sidan av språket? Schauman lyfter fram jobben som en av de viktigaste frågorna.

– Vi har redan länge jobbat för en mer flexibel arbetsmarknad och där är det viktigt att kunna vara en diplomat mellan vänster och höger, till exempel Samlingspartiet och Socialdemokraterna, för att hitta en balans mellan flexibla lösningar och arbetstagarens rättigheter.

Ska bli gräsrotsrörelse igen

Tidigare har Anna-Maja Henriksson och Anders Adlercreutzmeddelat att de ställer upp i ordförandevalet. Både Henriksson och Adlercreutz har i sina kampanjer poängterat att SFP inte bara är de svenskspråkigas parti.

Hur skiljer sig Schauman från Henriksson och Adlercreutz? Själv tar hon gärna upp att hon varit med i partirörelsen största delen av sitt liv och att hon har bra kontakter till alla regioner där partiet är starkt.

– Samtidigt tror jag också att jag har lite nya perspektiv och sätt att arbeta på som går att föra över från SU till SFP, säger Schauman.

För att SFP igen ska kunna knipa en plats i regeringen efter nästa riksdagsval vill Schauman att partiet kommer närmare väljarna. SFP ska under hennes ledning igen göra skäl för sitt namn.

– Mycket hänger på att föra diskussion. Det kan låta som ett politikersvar men det är det inte. Vi borde verkligen vara ute och tala med människor och höra vad de har att säga.

SFP kan få sin första kvinnliga ordförande

Inför ordförandevalet har man diskuterat faktumet att SFP aldrig haft en kvinnlig ordförande. Också vilken region som partiets nästa ordförande kommer från har tagits upp.

Vad kommer att avgöra ordförandevalet? Väger regionen, den politiska linjen, könet eller erfarenheten tyngst?

– Det är nog en kombination av allting. För vissa kan det vara viktigt att en kvinna blir ordförande medan det för andra är avgörande vilka politiska frågor som lyfts upp.

Blir du SFP:s första kvinnliga ordförande?

– Därför ställer jag upp! Framför allt i det samhället vi lever i just nu tycker jag att det skulle vara bra om vi fick en kvinnlig ordförande.

Stöd också bland äldre inom partiet

Schauman berättar att partiordförandeskapet i SFP är en av de viktigaste rollerna i Svenskfinland och att hon övervägde länge innan hon valde att ge sig in i racet.

– Många kanske tror att jag ställer upp för att SU vill det men det är nog också många andra som tagit kontakt. Det är nog också det som fick mig att ställa upp, jag tycker inte om att ställa upp i ett val om det inte finns en reell chans att bli vald.

Spekulationerna om Schaumans kandidatur drog i gång i början av veckan då Jan-Erik Enestam (som ledde partiet 1998-2006) skrev på Facebook att hon borde ställa upp. Kort därefter kom också SU:s förbundsstyrelse ut med ett pressmeddelande där de stöder Schaumans kandidatur.

– Det har nog kommit en del förfrågningar, också från mer oväntade håll. Äldre SFP:are som visat sitt stöd, säger Schauman.

Åbo Underrättelser var först med nyheten att Ida Schauman kandiderar i ordförandevalet.

Diskussion om artikeln