Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Borde även hunden gå på dagis?

Från 2016
Uppdaterad 17.04.2016 20:55.
Rottweilern Aino.
Bild: Minna Rossi - Pets&People Photography

Hunden är som bekant människans bästa vän och Kennelklubben kan inget annat än intyga då de uppger att det i Finland finns ungefär 650000 hundar. 50000 nya hundar registreras varje år och trots att 80 % av våra fyrfota vänner är renrasiga uppskattar man att 300 raser finns representerade i vårt land.

Edit Suominen är hundvän sedan barnsben och idag är hon inte bara hundägare utan driver även ett hunddagis i centrala Helsingfors dit hundägare kan föra sina älsklingar för skötsel och umgänge då de inte själva hinner.

- Vi sköter dagligen om 15-20 hundar. Mest handlar det om att övervaka att de leker snällt tillsammans. Om någon hund börjar gå på övervarv tar vi den till sidan och försöker lugna den. En kram och vänliga ord räcker långt. Precis som med småbarn.

Hundar på hunddagiset All Fur Dogz i Helsingfors.
Bildtext Hundar som trivs med sina dagiskompisar.
Bild: Edit Suominen

Schemat som på barnens dagis

Då hunddagiset öppnar sju på morgonen börjar hundarna droppa in och förmiddagarna går ofta ut på fri lek i dagisets källarutrymmen. Vid lunchtid går alla ut på promenad varefter det är dags för eftermiddagsvila. Ägarna plockar upp sina hundar senast halv sex då dagiset stänger.

I Sverige har Jordbruksverket gett en rekommendation på att hundar bör rastas var sjätte timme, valpar och äldre hundar oftare. Hur länge kan hundar vara ensamma?

- Vissa hundar klarar sig bra och sover mest hela dagen medan andra hundar får ångest redan efter en timme. Man får helt enkelt se till hundens eget behov och sin egen livsstil.

Tim Leham på promenad med fyrfota vänner från hunddagiset All Fur Dogz.
Bildtext Dagishundar på promenad med dagshusse Tim Leham
Bild: Edit Suominen

Lydnad och hundhobbyer

Många hundägare kämpar med att få sin lilla älskling att lyda och ofta ser man situationer i vilken hunden mer eller mindre tar sin ägare ut på promenad. Hur får man en hund att lyda?

- Hunden måste känna att det är värt att göra som ägaren vill. Det kräver mycket träning och ibland kanske man behöver proffshjälp. Det handlar inte enbart om skillnaden mellan raser utan även från hund till hund. Deras personlighet avgör hur lätt de kuvar sig.

Edit Suominen och hennes hund Lemmy.
Bildtext Edit Suominen med en av sina egna hundar Lemmy.
Bild: Minna Rossi - Pets&People Photography

För Edit och hennes sambo har hundlivet blivit en livsstil och deras fritidsaktiviteter kretsar kring saker de kan göra tillsammans med sina Rottweilers. De går på allt från skyddshundsträning till sökträningar och den senaste upptäckten är Dobo, där hundarna bl.a. lär sig balansera på gymnastikbollar. Måste hundar ha en hobby?

- Vissa hundar klarar sig utmärkt enbart med motion och att vara med i människornas vardag medan andra njuter av utmaningar i olika former. Man måste hitta sin egen grej.

Hund tränas för räddningsuppgifter
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Hunden värd varenda euro

Att vara hundägare är långt ifrån gratis. Förutom de vanliga utgifterna som mat, koppel, leksaker och veterinärbesök satsar allt fler pengar på att lyxa till tillvaron för sina hundar med trimning och massage. Edit håller med om att folk verkar vara beredda att ge sina hundar både tid och pengar.

- Många tar hand om sina hundar på ett annat sätt än förr. De ger så mycket innehåll och glädje att folk vill satsa pengar på dem. Många säger att det man får tillbaka av dem inte kan mätas i pengar.