Hoppa till huvudinnehåll

Sport

44 års väntan över – Oskar Kirmes säkrade OS-plats

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Oskar Kirmes, EM 2015.
Bildtext Oskar Kirmes i strålande form.
Bild: All Over Press

Finland har erövrat en nationsplats i artistisk gymnastik på herrsidan för första gången sedan 1972. Esbogymnasten Oskar Kirmes lyckades fint i kvaltävlingen i Rio – inför Rio.

Finland kommer att ha en manlig redskapsgymnast i sommarens OS i Rio de Janeiro. Senaste representant var Mauno Nissinen i München 1972.

Oskar Kirmes bärgade OS-platsen i gymnastikens sista kvaltävlingar i de kommande OS-utrymmena i Rio. Kirmes var 23:a av 64 deltagare i sexkampen med de totala poängen 84,999, vilket är nytt personligt rekord i internationella sammanhang.

– Jag kände mig självsäker inför tävlingen, jag visste att jag är i toppform. Målet var att göra en normalprestation och det lyckades jag med. Att göra nytt rekord känns fantastiskt, säger Kirmes i gymnastikförbundets pressmeddelande.

All in i Rio

Mattlidenstudenten Kirmes, 20, huvudmål är egentligen OS i Tokyo 2020. Hans flygbiljett till Rio i augusti är inte ännu helt spikad, eftersom han nu säkrade en nationsplats – men om och när den klarnar, är Oskar redo.

– Då går jag all in. Då lägger vi in övningar som jag lyckats med på träning, men som inte är helt säkra. Jag har inget att förlora, så det gäller att ta en del risker, sade han till Yle Sporten inför avresan.

De sista OS-kvalen i gymnastik pågår denna och nästa vecka i Rio. På torsdag jagar Finland nationsplats i den individuella tävlingen i rytmisk gymnastik, och dagen därpå är det trupplandslagets tur.

Diskussion om artikeln