Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jeanette Bonnier död

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Jeanette Bonnier
Bild: IBL Sweden/AOP

Journalisten och författaren Jeanette Bonnier har avlidit, rapporterar medier i Sverige. Jeanette Bonnier var en av de mest förmögna personerna i Sverige. Hon ägde tio procent av aktierna i Bonnierkoncernen och var koncernens största ägare.

Hon satt i styrelsen för Dagens Nyheter, Expressen, Svensk Filmindustri och Bonniers konsthall.

Bonnierkoncernen har verksamhet i 16 länder och innefattar 175 olika företag. I Finland hör MTV Media till Bonnierkoncernen. Koncernen ger också ut flera tidskrifter i Finland och äger bokförlagen Tammi och WSOY.

I höstas sålde Stockmann Akademiska bokhandeln till Bonnier.

Miljonarvet går till en stiftelse

Jeanette Bonnier lämnar efter sig ett arv på tre miljarder kronor, drygt 320 miljoner euro. Arvet ska gå till en stiftelse som årligen ska dela ut en avkastning på miljontals kronor till konstnärer, forskare och förföljda journalister.

Bonnier började tidigt arbeta vid Bonnierföretagen och var bland annat reporter på Expressen, Bildjournalen, Veckojournalen och Filmjournalen.

Hon var biträdande producent för filmen Män kan inte våldtas (1978) som bygger på en roman med samma namn av Märta Tikkanen och som regisserades av Jörn Donner.

Hon var gift tre gånger, bland annat med författaren och filmregissören Jörn Donner under åren 1974 - 1988. Hennes enda barn Maria Dahlin omkom 20 år gammal i en bilolycka år 1985.

Jeanette Bonnier har bott i USA och Portugal, men den sista tiden var hon bosatt i Sverige. Hon blev 82 år gammal.

Källor: Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Dagens industri, Wikipedia

Diskussion om artikeln