Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad sparar och stänger gruppfamiljedaghem

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Monica Nyman.
Bildtext Monica Nyman.
Bild: Yle/Jan Jacobson.

När småbarnspedagogiken i Vasa ska spara drygt 700 000 euro betyder det att flera gruppfamiljedaghem kommer att stängas.

Ett av gruppfamiljedaghemmen som ska stängas är Nyckelpigan. Ett daghem som ligger i en vanlig lägenhet i ett hyreshus i Dragnäsbäck. En hemlik miljö där personalen kokar maten och städar. Där går Katri Hansells son.

Hon har reagerat på stängningen och tror inte att det nödvändigtvis kommer att vara en inbesparing för staden i ett bredare perspektiv. I höst kommer sonen att börja i en annan form av dagvård. Eftersom han fyller tre år börjar han i en ny grupp. Då ökar antalet barn från tolv till 24.

- Jag är fundersam med tiden, hur mycket hinner personalen med barnen och hur mycket hinner de berätta för oss föräldrar om hur dagen har varit. Dessutom är jag rädd för att det finns fler sjukdomar i större barngrupper, säger Hansell.

Hon säger att hon inte har så stor förståelse för stadens sparkrav.

- Jag har förstått att våra grannkommuner har gjort utredningar som visar att de stora enheterna inte är de mest kostnadseffektiva. Jag har inte sett siffror om Vasa har utrett saken, säger Hansell.

I Hansells familj kräver båda föräldrarnas jobb en del arbete också utanför kontorstid. Hon funderar på om de ska kunna jobba 100 procent i framtiden när sonen är i en större barngrupp.

- Det är väl inte ekonomiskt för samhället om fler föräldrar väljer att stanna hemma längre, säger Hansell.

"Nästan som ett hem"

Monica Nyman, föreståndare för gruppfamiljedaghemmet Nyckelpigan i Vasa, beskriver Nyckelpigan som en liten enhet som nästan är som ett hem. Personalen kokar maten och städar själv.

- På grund av att de också städar och kokar så är de inte alltid lika tillgängliga för barnen, säger Nyman.

Nyman är också föreståndare för Malmögårdens daghem.

- Föräldrarna tycker väldigt bra om gruppfamiljedaghem på grund av att det är små barngrupper med barn i olika ålder, säger Nyman.

Gruppfamiljedaghemmet Nyckelpigan har 12 platser med barn i åldrarna ett till fem år. På daghemmen är barnen under tre år oftast i egna grupper och barnen över tre år i egna grupper.

- Men vi kanske blir flexibla med åldersindelningen inom staden, säger Nyman.

Nyman jämför situationen i tamburen om morgnarna på Malmögården och Nyckelpigan.

- Här på Nyckelpigan kan personalen ta emot barnen och föräldrarna på ett annat sätt än på Malmögården, säger Nyman.

Hansell uppskattar att gruppfamiljedaghemmet har en relativt liten grupp, tolv barn och tre vårdare. Barnen är också i olika åldrar vilket de tycker har varit bra eftersom de lär sig av varandra och lär sig också att ta hand om yngre.

- När sonen var yngre och till exempel stötte sig så kom det äldre barn och tröstade. Nu då han själv är lite större talar han varmt om ”bebisarna” som han kallar dem, säger Katri Hansell.