Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsministern: Nya möjligheter och skyldigheter för arbetslösa

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Justitie- och arbetsminister Jari Lindström
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Reformerna av arbetslöshetsskyddet innebär både möjligheter och skyldigheter, sade justitie- och arbetsminister Jari Lindström då han presenterade reformerna av arbetslöshetsskyddet på måndagen. Ytterligare reformer är att vänta och regeringen informerar om dem senare.

Som redan tidigare har kommit fram kommer arbetslöshetsskyddet att kunna nyttjas bland annat till att finansiera startpeng för nya företag och stöd för att betala lön.

Det ska bli lättare att grunda ett eget företag, att rekrytera anställda och att flytta efter jobb.

På det här sättet tror man att 10 000 människor kan få ett jobb, och speciellt tror minister Lindström att reformen gynnar unga och invandrare.

- Regeringen ska också se till att anslagen för sysselsättning är tillräckligt stora, sade Lindström.

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström i talarstol med finländsk lejonlogo.
Bildtext Jari Lindström
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Ökade skyldigheter

Regeringen skärper också skyldigheterna för att ta emot ett jobb genom att på olika sätt sporra den arbetslösa.

Den arbetslösa måste också ta emot ett jobb som inte finns inom den egna branschen men den yrkesmässiga okränkbarheten försvinner inte helt utan man kommer enskilt från fall till fall att bedöma när en arbetslös är tvungen att ta emot ett jobb som man inte har utbildning för.

De arbetslösa ska få gå på kurs för att lära sig att själv söka jobb och man vill med olika stödåtgärder nå en person från första dagen hen är arbetslös.

Egen bil och längre karens

Bestämmelserna om arbetsresor görs enhetligare. Till exempel måste en arbetslös använda egen bil för arbetsresor också utanför pendlingsregionen. Den arbetslösa tvingas ändå inte köpa en bil om hen inte har en sådan från tidigare.

Att vägra ta emot ett jobb ska leda till en lika lång karens som då man säger upp sig utan giltig orsak. En arbetslös som vägrar ta emot ett arbetserbjudande ska förlora utkomststödet i 90 dagars tid, i stället för nuvarande 60 dagar.

En arbetslös ska inte i framtiden kunna vägra ta emot ett heltidsarbete fastän utkomststödet är större än lönen.

Regeringen siktar på att skapa 110 000 nya jobb och höja sysselsättningen från 68 procent till 72 procent.

- De här förslagen går ut på remiss i dag, sade minister Jari Lindström. Det är meningen att ändringarna ska träda i kraft från början av år 2017.

Diskussion om artikeln