Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur går du klädd hemma?

Från 2016
Uppdaterad 21.04.2016 15:15.
Anne Hietanen
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Det bästa jag kunde tänka mig är att få spionera på folk i deras hemmiljö. Jag tänker att människan är sig själv när hon är ensam hemma.

Speciellt intressant blir det om kontrasten mellan det offentliga jaget och hemmajaget är stort. Tänk er en behaglig dam som välvårdat rör sig i de fina salongerna. Naglarna är perfekt manikyrerade. Vartenda ett hårstrå ligger perfekt sida vid sida vid sin granne. Hon har en dyr väska utan skråmor. Inne i väskan råder det stor brist på snuskiga näsdukar, godispapper och mögliga kvitton. Allt är perfekt. Hur kan en skjorta vara så skrynkelfri? Och att hon orkar gå på så höga klackar varje dag! Imponerande.

Tänk er sedan att vi ser henne komma hem. Hon sliter av alla sina kläder, sätter på sig ett par bruna joggingbyxor från 70-talet, de har gällivarehäng och hål överallt, men är så sköna. På överkroppen har hon en smutsig Mimmi Pigg-skjorta. På fötterna har hon håliga strumpor och mejken har flygit all världens väg. Sen ligger hon i soffan som en riktig padda och både rapar och flatulerar. Det skulle jag vilja se.

Nå förmodligen vill just den här påhittade kvinnan vara ren och hel även hemma. Den där smutsiga Mimmi Pigg- skjortan var nog att gå ett steg för långt. Men en sådan kontrast skulle fascinera mig. Själv kan jag inte erbjuda just en sådan eftersom jag inte är särskilt välvårdad ens i det offentliga. Visst är jag ren och hel, men jag lyckas aldrig med den där svala och välvårdade looken. Och inte är jag sval eller välvårdad hemma heller.

Jag hör till dem som inte klarar av att ha spända och obekväma kläder på mig. Så fort jag kommer hem måste jag slänga bort allt som spänner och klämmer. Att ha skorna på inomhus är helt omöjligt. Att ha jeans på skulle kännas nästa lika verrückt. Jag undrar om det kanske också kan vara frågan om en liten klassegenhet. Skorna har man på ifall man har en städerska som dammsuger ofta. Fina kläder har man på sig ifall man är van att få besök av andra fina personer. Eller?

Har ni skilda myskläder hemma? I så fall varför, är det för att det är bekvämare eller är det kanske för att inte slita på fin- eller jobbkläderna?

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln