Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Ögonblicket visar det du inte ser med blotta ögat

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Ögonblick är en serie av korta vetenskapliga filmer som visar världen som den är på riktigt nära håll.
Bild: NRK

Ögonblicket är en serie av korta vetenskapliga filmer som visar världen som den är på riktigt nära håll.

Amning

En hungrig baby utlöser en cocktail av hormoner hos modern. Hormonet prolaktin får bröstet att producera mjölk. Hormonet oxytocin får mjölken att rinna till och stärker bandet mellan modern och barnet. När barnet suger i sig mjölken utsöndras dubbel dos av lyckohormonet endorfin hos modern.

Breakdance

Se breakdance-rörelsen Windmill i slow-motion. Windmill är ett vanligt förekommande och populärt trick i breakdance. Dansaren roterar på enbart sina axlar och tar fart och stöd med sina händer. Rörelser som Windmill kräver maximal styrka och koordination.

Torka kläder

Hon tar ett par våta jeans ur tvättmaskinen. När hon skakar byxorna sträcks byxbenen ut. De skjuter luften framför sig. När hon knycker till pressas luften samman så fort att det smäller och vattendropparna yr.

Låga

Låga är värme. Veden är kol och väte som reagerar med luft som syre. Värmen river loss bitar från veden. Det bildas gaser. Atomerna i gaserna reagerar med syre och utlöser energi. Så bildas lågor.

Flugan

Flugan surrar runt matbordet. Det faller en klick sylt på bordet. Flugan dras till sylten. En människa närmar sig. Men flugan har ögon i nacken, 8.000 linser som täcker dess huvud. Flugan uppfattar minsta rörelse och den har tid att reagera, ta sats och flyga.

Kulspetspennan

Kulspetspennan är en bläckpenna med en liten kula (0,5–1 mm i diameter) i spetsen. Pennan har en behållare med trögflytande och snabbtorkande bläck som överförs via den rullande kulan till papperet när man skriver. Kulan är nästan lika hård som diamant. Kulan stänger inne bläcket ända tills den glider över pappret. Då rullar den ut bläcket som sedan tränger in i pappersfibrerna.

Finne

Att klämma på finnar kan vara skadligt eftersom detta kan förstöra den inre vävnaden och bilda ärrvävnad. Små finnar som inte är infekterade kan man däremot med fördel snabbt bli av med genom att försiktigt klämma ut varet i dem så att de sedan kan få läka. Man bör dock vänta med att klämma en finne tills en tydlig vit prick uppträder på toppen.

Dykning

Det finns en stark bindning mellan vattenmolekylerna och de kan inte pressas samman. Därför är vattenytan hårdare än du tror. Vattnet måste flytta sig åt sidan och det tar tid innan det omsluter kroppen.

Disken

Fett löser sig inte i vatten för att oljan är hydrofob. Hydrofob är en molekyl eller molekyldel som tenderar att inte komma i kontakt med vatten. Diskmedelsdroppen går igenom fettlagret. När droppen träffar vattnet bryts vattenytan och diskmedlet lägger sig som en hinna på vattnet. Samtidigt pressar det fettet ut mot kanten och ner i vattnet.

Damm

Damm är ett övergripande namn för mycket små solida partiklar. Damm kan ha många olika ursprung och bestå av många olika materia. När en människa sitter helt stilla faller det 500 000 dammpartiklar från henne i minuten. Det är byggnadsdamm, pollen, vägdamm, svampsporer, död hud, pappersfibrer, textilfibrer.

Svetsning

Svetsning är en fogningsteknik. De som yrkesmässigt utför arbetet kallas svetsare. Svetsning innebär att man hettar upp metallstycken och sammanfogar dem genom en sammansmältning. Ljuset är så starkt att det kan ge strålskador på hud och ögon. Elektrisk ström mellan svetspistolen och stålet skapar en ljusbåge. Hettan kan bli upptill 1600 grader Celsius. Pistolen skjuter ut metalltråd som smälter samman med stålet. Metallen stelnar sedan till en fast fog.

Symaskin

För att sy på en symaskin behövs undertråd och övertråd. Stygnplåten matar tyget framåt. Nålen drar övertråden genom tyget. Övertråden hämtar upp undertråden genom en ögla. Tråden stramas åt till ett stygn.

Tandläkaren

Tandemaljen är kroppens hårdaste material. Tandläkarborren har ett diamanthuvud på 1,3 millimeter som roterar 270 000 varv per minut. Borren borrar sig exakt genom den hårda emaljen.

Vattenstråle

Vattenstrålen har en jämn fart. Den är genomskinlig och utan luftbubblor. När vattenstrålen träffar skeden "fälls" vattnet ut som ett paraply. Vattnets hastighet avtar mot kanten och vattnet faller ner som droppar.

Vinglaset

Doppa fingertoppen i vatten och gnid den längs med glasets kant. Fingret sätter igång en vibration i glaset. Fingret rör sig ryckvis och glaset vibrerar fram och tillbaka. Luften sätts i rörelse och det uppstår ljudvågor.