Analys: Skandalen växer kring Sveriges bostadsminister
Det rådet en avvaktande och spänd stämning i svensk politik i dag, efter skandalerna kring bostadsminister Mehmet Kaplan. Nu spekuleras redan om hans avgång, skriver Nordenkorrespondenten Ingemo Lindroos
Det började med uppgifter om att bostadsminister Mehmet Kaplan från Miljöpartiet har ätit middag ifjol, tillsammans med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Det var Aftonbladet som publicerade de avslöjande bilderna först. Kaplan har förklarat sig med att han inte kände till i förväg, att företrädare för Grå vargarna var inbjudna till middagen.
Har setts med fler omdebatterade rörelser
Skandalen rullade vidare när SVT publicerade uppgifter om att Kaplan vid flera tillfällen har träffat representanter för den islamistiska organisationen Milli Görüs. I intervjuerna som följde snårade Kaplan in sig i ett resonemang där han dels säger att organisationen är en viktig del av det turkiska civilsamhället, samtidigt som han tar avstånd från dess politik. Förklaringarna övertygade inte och Kaplan fick kritik också från de egna.
Den senaste vändningen handlar om ett avslöjande om att Kaplan har jämfört Israels politik med den som judarna drabbades av under nazisterna. Uttalandet är gjort redan år 2009 då Kaplan var riksdagsledamot och styrelsemedlem i Miljöpartiet. Då sade Kaplan att ”israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 1930-talet”.
Wallström tar tydligt avstånd
Uttalandena finns på en film från lokala tv-stationen Somali Star tv, som Svenska Dagbladet tagit del av. Uppgifterna har fått Israels ambassadör att reagera. Också utrikesminister Margot Wallström, som själv har fått utstå mycket kritik från Israel, tar tydligt avstånd.
"Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta", säger Wallström till svenska medier idag. Statsminister Stefan Löfven har inte uttalat sig efter att Kaplans Israel-uttalande har avslöjats.
Det är intressant att Wallström väljer att uttala sig före statsministern. Å andra sidan är det utrikesministerns uppgift att ta ställning, då det uttryckligen handlar om en utrikespolitisk fråga. Situationen är obekväm för den svenska regeringen som har varit tvungen att förklara sig flera gånger då det gäller kritiska uttalanden om Israel.
Samarbetet med Miljöpartiet kan stå på spel
Under flera dagar trodde många att situationen skulle blåsa över. Men idag är tongångarna andra. Statsministern uttalade sig kritiskt i sak då det gällde förra veckans avslöjanden om Kaplans samröre med högerextrema och islamistiska organisiationer. Idag förväntar sig Medieverige något mera.
Men situationen är komplicerad, som alltid. Om statsministern låter förstå att Kaplan inte kan fortsätta som minister, kan hela samarbetet med Miljöpartiet stå på spel. I så fall väntar en regeringskris.
Miljöpartister har redan tidigare fått uppmärksamhet för grova uttalanden om Israel och partiet har till och med varit tvunget att starta ett internt projekt för tolerans.
Den här gången räcker det antagligen inte att partiets ledning tar avstånd till Kaplans uttalanden. Miljöpartiets ledning har idag avbokat sina andra åtaganden och de närmaste timmarna kan blir intressanta. Ska Kaplan avgå och vad säger Miljöpartiet i så fall om hela regeringssamarbetet?