Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Norrman i Mumindalen

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 12:29.
Jørgen Hanneborg i målet.
Bildtext Jørgen Hanneborg flyttade till Finland för att spela i Esbo Blues.
Bild: Yle/Christian Hanneborg

Jørgen Hanneborg flyttade till Finland när han var 14 för att spela ishockey. Två år senare har han börjat känna sig hemma här. Han spelar till vardags i Esbo Blues juniorlag och går i Mattlidens gymnasium på första året.

Orsaken till att det just blev Esbo Blues för Hanneborg var hans finska målvaktstränare i Norge. Han introducerade Hanneborg till den finska ishockeyklubben Esbo Blues. Enligt Hanneborg verkade Blues som en bra organisation där man kunde utvecklas bra.

- Jag fick möjlighet att provspela i ett av juniorlagen och fick sedan erbjudande om en plats i Blues.

I Finland har de stora klubbarna mycket mer resurser och flera tränare än i Norge säger Hanneborg. I Blues har varenda lag en egen målvaktstränare och lagen har också en jämnare nivå. Överlag tycker Hanneborg att juniorhockey är en större grej i Finland.

Ligalaget Blues i konkurs

I slutet av mars gick ligalaget Esbo Blues i konkurs och det är ännu oklart om det blir någon fortsättning på ligahockey i Esbo. Även om ligalaget Blues och Blues Juniorer är skilda organisationer har konkursen inte gått obemärkt förbi.
Hanneborg kommenterar det nyliga konkursbeskedet angående ligalaget Esbo Blues:

- Ligaspelarna är förebilder för de unga och jag tycker att det skulle vara tråkigt om dessa spelare inte längre fanns i Esbo.

Har blivit bra mottagen

I Finland bor Jørgen Hanneborg hos en svenskspråkig värdfamilj i Esbo. Via hans pappas jobb kom de i kontakt med familjen. Eftersom värdföräldrarna jobbar väldigt mycket blir det ganska mycket ensamtid hemma.

- Jag tror att det har lett till att jag är mera självständig.

Hanneborg säger att det såklart var väldigt tungt att flytta bort från familj och vänner, men att han tänkte att de alltid kommer finnas kvar. Chansen att spela i en storklubb som Blues kommer däremot inte att finnas.

- Nu när man har vänner här så är det lättare, dessutom besöker min familj mig en gång i månaden.

Jørgen Hanneborg med en norsk flagga i handen.
Bild: Yle/Christian Hanneborg

Hanneborg trivs väldigt bra i Finland och tycker att han har blivit mycket väl mottagen i både skola, ishockeylag och familj. Men det har varit lite utmaningar på vägen.

Svenskan var lite svår i början men jag fick mycket hjälp från skolan. Nu efter två år så har nog svenskan börjat fastna i hjärnbarken.

På tal om svenska, visste du att Finland var tvåspråkigt innan du flyttade?

- Nej, det visste jag faktiskt inte. Jag blev nog ganska överraskad när jag fick reda på det.

Enligt Jørgen Hanneborg skiljer sig Finland och Norge inte så mycket, men skolsystemet är lite annorlunda. I Norge har man stora, avgörande prov två gånger per år, medan man i Finland har delat upp läsåret i flera perioder med mindre prov.

- Enligt min uppfattning är läraryrket också mer respekterat här än i Norge.

Har du lärt dig någon finska?

- Kyllä!

Adam Fagerholm, Mattlidens gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln