Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Inlagda morötter med bröd och tagetesmajonnäs

Från 2016
Inlagda morötter på burk.
Bildtext Inlagda morötter på burk.
Bild: Five Corners Production

Inlagda morötter låter kanske krångligt, men när du väl lyckas sterilisera glasburkarna går resten som en dans. Du är strax redo för en smakexplosion med citrustoner.

Inlagda morötter med bröd och tagetesmajonnäs

Mängd: 4 burkar

Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 10 st gul minimorot - (inlagda morötter)
  • 10 st röd minimorot - (inlagda morötter)
  • 10 st vanlig minimorot - (inlagda morötter)
  • 10 st rund minimorot - (inlagda morötter)
  • 2 deciliter (dl) vinäger - (inlagda morötter)
  • 4 deciliter (dl) socker - (inlagda morötter)
  • 6 deciliter (dl) vatten - (inlagda morötter)
  • 1 matsked (msk) senapsfrö - (inlagda morötter)
  • tagetesblommor - (inlagda morötter)
  • 1 st knippe tagetes - (tagetesmajonnäs)
  • 1 st ägg - (tagetesmajonnäs)
  • 2 deciliter (dl) olja - (tagetesmajonnäs)
  • salt - (tagetesmajonnäs)
  • peppar - (tagetesmajonnäs)
  • rågchips

Instruktioner

Inlagda morötter

Lägg syltburkarna i ugnen ca 10 minuter på 120 grader så att de steriliseras.

Tvätta morötterna noggrant och blanchera i lättsaltat vatten.

Lägg dem i steriliserade syltburkar med rikligt med tagetesblad och blommor. Tagetes ger en fin smak av citrus.

Koka upp ättika, socker, senapsfrön och vatten. Slå lagen över morötterna och stäng locket.


PS. Dina morötter håller sig nu åtminstone ett halvt år i kylskåp. Om du vill ha de inlagda morötterna stående framme på kökshyllan måste du utföra en hermetisk inkokning av hela burken.

Lägg burken i en kastrull och täck den med vatten. Koka upp vattnet så att alla tänkbara bakterier i och utanför burken dör. Ta upp burken och kyl ner den snabbt med stängt lock så suger undertrycket fast locket och det uppstår ett önskat vacuum.

Tagetesmajonnäs

Mixa snabbt ihop ägget, oljan och en nypa tagetes med stavmixer.

Sila och krydda med salt och peppar.


Servera morötterna som en sallad i en stor skål med majonnäs, torkade tunna rågchips och tagetesblommor.

Mer om ämnet på Yle Arenan