Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter skandalerna: Sveriges bostadsminister avgår

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Mehmet Kaplan har avgått som bostadsminister i Sverige
Bild: Photo: Pelle T Nilsson/AOP-IBL/IBL

Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan avgår efter att skandalen kring hans uttalanden växte sig för stor.

Statsminister Stefan Löfven meddelade om Kaplans avgång på en presskonferens på tisdagen. Han säger att Mehmet Kaplan själv har "bett om entledigande" och att han som statsminister beviljar det.

- Det är en samlad bedömning tillsammans med Mehmet Kaplan att han inte kan fullfölja sin uppgift som statsråd och jag delar den bedömningen, sade Löfven.

Skandalen handlar om Kaplans umgänge med både den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna, samt den islamistiska organisationen Milli Görüs. Det senaste avslöjandet handlar om ett tidigare uttalande då Kaplan som riksdagsledamot för några år sedan, jämförde Israels politik med den som judarna drabbades av under nazisterna.

Också Kaplan själv, som företräder Miljöpartiet, uttalade sig på presskonferensen i dag.

- Vi har hamnat i en situation där den jag är ifrågasätts, och dessa ifrågasättanden står i vägen för att fullfölja mina uppgifter, sade Kaplan.

Kaplan påpekade att han inte håller med om alla de uppgifter som har publicerats om honom. Finansmarknadsminister Per Bolund kommer att ta över största delen av de frågor som hörde till Kaplans ansvarsområde.

Kaplan beskriver sitt umgänge - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln