Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De flesta kommentarer positiva till flexibelt arbetslöshetsskydd

Från 2016
Uppdaterad 18.05.2016 12:17.
En hammare på en låda spik
Bild: All Over Press

Vissa av förslagen till att reformera arbetslöshetsskyddet är rent av förnedrande, säger riksdagsledamoten Tarja Filatov (SDP). Förslaget innehåller ändå också positiva sidor anser Filatov, som är ordförande för riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott.

En positiv sak är att arbetslöshetsbidragen kan användas för lönestöd. Det är också positivt att arbetslöshetsbidragen kan användas för startpengar och rörlighetsstöd.

Däremot förundrar sig Filatov över tvånget att använda egen bil för att ta sig till arbetsplatsen. Filatov frågar sig vad som händer om det finns två arbetslösa i familjen och de ska köra åt olika håll.

- Är nästa drag att man ska ta med egna verktyg till jobbet, undrar Filatov.

Pro nöjt med flexibilitet

Också ordföranden för fackförbundet Pro Jorma Malinen anser att det är positivt att arbetslöshetsbidragen kan användas mer flexibelt. Men i övrigt gäller skärpningar, som kan slå hårt mot enskilda arbetslösa.

FFC vill se mera optimism

Fackcentralen FFC efterlyser mera framåtanda i regeringens förslag, i stället för åtstramningar.

Direktören för yrkeslivsärenden, Saana Siekkinen, är förvånad över planerna på att förlänga karenstiderna, att försvaga den yrkesmässiga okränkbarheten och att skärpa skyldigheten att ta emot ett arbete i en situation då TE-centralerna redan har svårt att klara av sina nuvarande uppgifter.

- De reformer som föreslås kräver en betydande ökning av yrkeskunniga anställda på TE-centralerna.

- Att ytterligare skärpa villkoren för utkomststödet i nuvarande sysselsättningsläge skapar inga nya jobb, säger Siekkinen.

EK: Steg i rätt riktning

På Finlands Näringsliv EK ser man positivt på de medel som föreslås för att sporra till att ta emot jobb. Det är en önskvärd åtgärd för att underlätta det svåra sysselsättningsläget.

EK anser att förstahandsalternativet ska vara att ta emot ett jobb.

Det är bra att villkoren för att ta emot ett erbjudet jobb skärps. Det är också ett steg i rätt riktning att man inte kan gömma sig bakom den yrkesmässiga okränkbarheten - det vill säga att man kan vägra ta emot ett jobb som inte finns i den egna branschen.

- Att få de lediga jobben och de arbetslösa att mötas är fortfarande svårt och det måste underlättas på alla tänkbara sätt. Vi har en märklig situation där antalet lediga jobb och arbetslösheten samtidigt ökar, säger direktören vid EK, Ilkka Oksala.

Sarah 23, arbetslös i två år - ser fördelar och nackdelar med förslagen

Sarah Wikman är 23 år, utbildad merkonom och har varit arbetslös i två år. Hon ser både fördelar och nackdelar med de nya förslagen.

- Jag ser inga fel i att man oftare måste ta emot också sådana jobb som är utanför den egna branschen. Jag har själv aldrig jobbat inom min egen bransch eftersom där inte finns jobb. Jobbar man inom många olika branscher får man ju mycket erfarenhet och då blir det lättare att söka jobb i fortsättningen också.

"Man måste kunna leva på sin lön"

- Men man måste ju kunna leva på den lön man får för jobbet. Jag har till exempel jobbat som städare. Lönen var cirka 700 euro och det går det inte att leva på – inte om man bor på hyra i alla fall.

Enligt det nya förslaget ska man inte kunna nej till ett helhetsjobb fast det skulle ge mindre pengar än arbetslöshetsskyddet.

- Att tvingas ta emot ett heltidsjobb som ger en mindre än vad man får i bidrag är ingen lösning. Man flyttar problemet från en lucka till en annan. I sådana fall måste man börja söka bostadsbidrag och i värsta fall gå till socialen.

Att resa långa sträckor för att jobba ser inte Sarah Wikman heller som en bra lösning. Enligt förslagen ska en person vara redo att pendla upp till tre timmar per dag.

- Att pendla långa vägar blir lätt också väldigt dyrt.

Det är svårt att vara arbetslös

Det tar på självkänslan att jobba för en liten lön. Sarah Wikman säger att hon väldigt gärna vill jobba.

- De pengar jag får nu täcker just och just levnadskostnaderna. Jag får som bäst 520 euro i månaden. Jag lever på minimistödet. Och med en hyra på 450 euro så har man inga pengar över till något roligt. Man vill inte heller göra något som kostar.

- Och man blir lite mindre värd

Tråkiga reaktioner från dem som har jobb

En arbetslös stöter också på tråkiga reaktioner från människor som har fasta och trygga jobb.

- De anser att de jobbar ihop pengarna åt oss arbetslösa för att vi ska kunna leva på bidrag och supa och ha det jättekul.

En annan tråkig sida med att söka jobb är att arbetsplatsen väldigt sällan hör av sig för att ens säga "tack för att du sökte jobb men det gick till någon annan den här gången".

På frågan om det finns något hon tycker att man kunde göra svarar hon så här:

- Jag tycker personligen att man borde sänka pensionsåldern. Då skulle man få mera unga ut på marknaden.

De äldre har faktiskt förtjänat sin pension.

(Sarah Wikman kommer inom kort att kunna gå ut i arbetslivet igen med hjälp av ett så kallat lönestöd. )

Diskussion om artikeln