Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Beef Jerky - torkat kött

Från 2016
Torkat kött
Bildtext Torkat kött - beef jerky
Bild: Yle/Parad Media

Torkning är den äldsta av alla konserveringmetoder. Torkat och lätt saltat kött är enkelt att göra hemma. Det torkade köttet håller i flera månader och är perfekt snacks på utflykter. I USA kallas det för beef jerky. Här är Kenneth Nars anvisningar.

Beef Jerky - torkat kött

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 120 min, varav förberedelser 120 min

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) stek - nöt, älg eller hjort
  • 1.5 deciliter (dl) japansk soja
  • 1 tesked (tsk) honung
  • 4 matsked (msk) worcestershiresås
  • 1 tesked (tsk) mald svartpeppar
  • 0.25 tesked (tsk) chilipulver

Instruktioner

Du kan göra din beef jerky av de flesta kött. Kenneth rekommenderar stek av nöt, älg eller hjort.

1. Putsa köttet på alla senor och allt fett. Skär köttet längs med fibrerna i ca fem cm breda och under en halv cm tjocka remsor.

2. Blanda ihop alla andra ingredienser i en bunke och lägg i köttet. Ställ kallt i två timmar och blanda om några gånger så att allt kött täcks av marinaden.

3. Ta köttet från kylen och bred ut köttet på metallgaller på en ugnsplåt. Ställ köttet i ugnen, gärna i en varmluftsugn, på 50-70 grader. Det är viktigt att temperaturen inte stiger över 70 grader. Torka i fyra-fem timmar. Ställ emellanåt ugnsluckan på glänt för att vädra ut fukten som avdunstar.

4. Då köttet torkat och blivit rätt hårt kan man stänga av ugnen och låta köttet stå kvar i ugnen över natten eller torka det en dag i rumstemperatur. Den klara beef jerkyn ska vara mycket torr och läderaktig.

5. Förvara jerkyn i en sluten plastbunke i kylen - den håller i några månader.

Mer om ämnet på Yle Arenan