Gravad nötfilé med jordärtskockssallad
Gravat nötkött är en läcker förrätt och perfekt på ett buffébord. Servera gärna med en syrlig sallad, t.ex. en enkel sallad på jordärtskockor, som ska vara lätt kokade och lite knapriga.
Gravad nötfilé med jordärtskockssallad
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 400 gram (g) nöt inrefilé - eller ytterfié (gravat kött)
- 4 matsked (msk) grovt havssalt - (gravat kött)
- 2 tesked (tsk) socker - (gravat kött)
- 1 tesked (tsk) malen svartpeppar - (gravat kött)
- 1 tesked (tsk) malen vitpeppar - (gravat kött)
- 400 gram (g) jordärtskocka - (jordärtskockssallad)
- 1 deciliter (dl) olivolja - (jordärtskockssallad)
- 2 matsked (msk) äppelvinäger - (jordärtskockssallad)
- 0.5 tesked (tsk) socker - (jordärtskockssallad)
- 2 kvist persilja - (jordärtskockssallad)
- salt
- peppar
Instruktioner
Gravat kött
1. Putsa köttet på alla eventuella senor och fett.
2. Blanda alla kryddor med salt och socker och rulla köttet i dessa.
3. Packa in köttet i en plastpåse eller i plastfolie och ställ kallt i två-tre dygn. Vänd på köttet några gånger under tiden.
4. Ställ köttet i frysen i 30-60 minuter före det ska skivas - ta sedan av plasten, skär tunna skivor med en vass kniv och lägg upp på ett serveringsfat.
Jordärtskockssallad
1. Skala jordärtskockorna och strimla dem grovt. Koka dem i saltat vatten i ca en minut. Skölj sedan med kallt vatten.
2. Finhacka persiljan och blanda sedan alla ingredienser i en skål.
3. Ställ kallt en stund före servering.