Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Flamberad innerfilé av nöt

Från 2016
Uppdaterad 18.04.2016 16:27.
Kenneth Nars, Mårten Svartström och Sonja Kailassaari flamberar kött.
Bildtext Flamberat nötkött
Bild: Yle/Parad Media

Ett snabbt och enkelt sätt att tillreda en festmåltid. Flamberingen är alltid ett imponerande bordsnummer, men kom ihåg att vara försiktig med lågorna som slår upp.

Flamberad innerfilé av nöt

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 13 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 600 gram (g) nöt inrefilé
  • 1 matsked (msk) smör
  • 5 centiliter (cl) konjak
  • 2 deciliter (dl) grädde
  • 1 tesked (tsk) dijonsenap
  • 1 deciliter (dl) köttbuljong - stark
  • salt
  • peppar

Instruktioner

Flamberat nötkött
Bildtext Flamberad innerfilé
Bild: Yle/Parad Media

1. Skiva innerfilén i ca en cm tjocka skivor. Värm smöret i en stekpanna tills det är brynt och ryker lätt.

2. Salta och peppra köttet och stek det hastigt så det bryns på ytan. Häll i konjaken och tänd på - kom ihåg att hålla avstånd från stekpannan då lågorna slår upp.

3. Lyft över köttet till en tallrik.

4. Häll grädden, senapen och buljongen i stekpannan och koka ihop ca en minut till en tjock gräddsås.

5. Lägg köttet i såsen och servera med en grön sallad och stekt potatis eller ris.

Mer om ämnet på Yle Arenan