Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Ungdomar i Ingå väntar på förändring

Från 2016
Uppdaterad 01.06.2016 12:31.
En fotboll på en fotbollsplan.
Bildtext Under sommaren finns det fler aktiviteter för ungdomarna, till exempel fotboll vid Kyrkfjärden skolas fotbollsplan.
Bild: Yle/Victor Heerman

I november 2015 genomfördes en undersökning i vilken man ville veta vad ungdomarna i Ingå vill förändra med kommunen, det här efter att ofog förekommit. Förändringar utlovades, men dryga fem månader senare lyser förändringarna fortsättningsvis med sin frånvaro.

Sedan undersökningen genomfördes har ungdomsledarna i Ingå ordnat ett “Ungdomsforum” där ungdomar från trakten samlas och kommer på nya aktiviteter och förbättringar som kunde göras tillsammans. Med forumet hoppas man få ungdomar mer involverade i beslutsfattningen i Ingå. Det ska hållas pånytt senare under våren.

Jag tror att de verkligen vågade yttra sin åsikt på ungdomsforumet.

― Cecilia Grönholm

Idéer på aktiviteter har varit t.ex. fotbollsturneringar och en mopedpark. Ungdomsledare Linda Loimijoki berättar att införandet av dessa förändringar kommer att ta tid men konstaterar samtidigt att orsaken till att just Ingå är så drabbat av ofog är att ungdomarna inte har några hobbyer och därför samlas i byn, blir uttråkade och hittar på hyss.

Trots ungdomsforumet har inte ungdomarna Cecilia Grönholm, 17, och Robin Ahrenberg, 15, märkt någon skillnad i antalet aktiviteter för ungdomarna.

- Jag tycker inte läget har förändrats varken negativt eller positivt, säger Grönholm.

Hon tycker dock att både ungdomsforumet och idén om ett kommunalt ungdomsråd där ungdomarna direkt kan påverka besluten som tas, är mycket bra koncept.

- Det är bra att unga får sin röst hörd. Jag tror att de verkligen vågade yttra sin åsikt på ungdomsforumet.

Hon var med i ett ungdomsråd som hölls tidigare av ungdomsledarna där ungdomarna fick bestämma vad ungdomsverksamheten skulle satsa pengarna på. I samband med ungdomsrådet ordnades paintball och andra aktiviteter för ungdomarna. Ahrenberg å andra sidan känner att ungdomsforumet inte var väldigt givande.

- Det bästa var pepparkakorna och glöggen, säger Ahrenberg.

Robin Ahrenberg
Bild: Yle/Victor Heerman

Vintern värre än sommaren

Grönholm tror att de ökade möjligheterna till att hitta på egna aktiviteter bidrar till att det är lugnare på sommaren. På vintern kan man inte göra så mycket på grund av kylan. Då är en varm plats som skulle vara öppen dygnet runt efterlyst.

Enligt ungdomarna är Facebooksidan Inkoon keskustelupalsta något negativt, då den huvudsakligen används till att klaga på vad som händer istället för att ta tag i problemet i fråga.

Förändringar på gång?

Förutom ungdomsforumet finns det planer på en skild ungdomsarbetsgrupp ordnad av föreningen Pro Ingå.

Medlemssekreteraren Camilla Gorbatow nämner att de inte ännu har grundat ungdomsarbetsgruppen men det är på gång och är någonting som kommer att aktiveras under året.

- Vem som helst kan vända sig till Pro Ingå och berätta vad de vill ha och vad de önskar sig, så försöker vi föra önskemålen vidare.

Victor Heerman och Robin Bäckman,
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Diskussion om artikeln