Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina dömer ryska soldater till långa fängelsestraff

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Jevgenij Jerofejev och Alexander Alexandrov under rättegången i Kiev 15.4.2016
Bildtext Jevgenij Jerofejev och Aleksandr Aleksandrov under rättegången i Kiev 15.4.2016
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

En domstol i Kiev dömde på måndagen två ryska soldater till 14 år i fängelse för terrorbrott och för krigföring på ukrainsk mark. De två är värdefulla spelbrickor för Ukraina.

Kapten Jevgenij Jerofejev och sergeant Aleksandr Aleksandrov skottskadades och tillfångatogs i östra Ukraina i maj i fjol.

Männen själva uppgav inför rättegången att de ingick i den ryska militära säkerhetstjänsten GRU och att de var i östra Ukraina på spaningsuppdrag. Det medgivandet har de senare tagit tillbaka.

Domstolen i Kiev anser alltså att de utfört terrorbrott och varit delaktiga i aggressivt krig i Ukraina.

Ryssland har hela tiden förnekat att ryska trupper opererat i Ukraina och hävdat att de två männen hade lämnat aktiv militärtjänst och deltog i kriget i Ukraina som så kallade "frivilliga".

Ukraina har redan tidigare låtit förstå att de två ryssarna kan bli frigivna i utbyte mot den ukrainska helikopterpiloten Nadija Savtjenko som har dömts till ett 22 år långt fängelsestraff i Ryssland.

Jerofejev och Aleksandrov är värdefulla spelbrickor för Ukraina i spelet om Savtjenko som numera är nationalhjälte i Ukraina.

Diskussion om artikeln