Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ecuador: Växande dödssiffra och ökat stöd

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2016 20:53.
Rasmassor och bråte i staden Pedernales
Bildtext Rasmassor och bråte i staden Pedernales.
Bild: EPA/Jos� J�come

Nästan 500 människor har nu påträffats döda efter söndagens jordskalv i Ecuador. Dödssiffran kommer att stiga ytterligare, men man hittar också överlevande och internationellt stöd har börjat strömma in.

Det officiella dödstalet efter helgens förödande jordbävning i Ecuador har nu stigit till 480 President Rafael Correa varnar för att dödssiffran kommer att stiga ytterligare eftersom många offer finns kvar under rasmassorna. 1 700 människor saknas.

Men man fortsätter också att hitta överlevande. På måndag kväll räddades sex överlevande - bland dem tre små flickor - i rasmassorna efter ett hotell i hamnstaden Manta. Tre andra överlevande hittades i ett raserat köpcenter.

Ett raserat hotell i hamnstaden Manta 18.4.2016
Bildtext Det raserade hotellet i staden Manta
Bild: EPA/Christian Escobar Mora

I kuststäder som Pedernales, Manta och Portoviejo fylls luften av liklukt medan gatorna är kantade av rasmassor och fyllda av bråte.

President Rafael Correa befarar att återuppbyggnaden efter skalvet kommer att ta månader och år och kan komma att kosta miljarder dollar.

Ecuadors president Rafael Correa (till höger) tröstar en kvinna i den skalvdrabbade staden Pedernales 18.4.2016
Bildtext Ecuadors president Rafael Correa (till höger) tröstar en kvinna i den skalvdrabbade staden Pedernales
Bild: EPA/JOSE JACOME

Samtidigt börjar internationell hjälp strömma in. Räddningsarbetare från Spanien och grannländerna finns redan på plats.

USA skickar ett team experter som ska hjälpa till med att uppskatta skadorna och analysera situationen och de humanitära behoven.

Kinas utvecklingsbank lovar att finansiera offentliga investeringar i landet för två miljarder dollar. Världsbanken har berett ett återuppbyggnadslån på 150 miljoner dollar, EU har lovat en miljon euro i humanitärt stöd.