Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yles korrespondent i Damaskus: För tillfället lugnt

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Vy över Damaskus.
Bild: Yle / Tom Kankkonen

I den syriska huvudstaden Damaskus syns färre rökpelare än vanligt. Men lugnet är sannolikt temporärt. En del av stadsdelarna är totalförstörda medan det i andra delar leker barn om kvällarna.

Igår kunde vi meddela att den syriska oppositionens förhandlingsdelegation HNC har dragit sig ur fredsförhandlingarna i Géneve. Men läget i Damaskus är nu lugnare, säger Yles korrespondent Tom Kankkonen. Hur länge den lugna perioden håller i sig kan man ändå bara gissa.

Färre rökpelare om kvällarna

Det syns färre tecken på krig i huvudstaden Damaskus enligt Tom Kankkonen som är på plats just nu.

- Här är det nog väldigt lugnt. Vi har också rört oss lite i utkanten där det tidigare har varit oroligt, men också där har det varit lugnt. Det vi kunde se i går när vi var uppe på hotellets tak var att det steg upp lite rök från de östra utkanterna av Damaskus. Men det var också mindre rök än vad det vanligtvis är. Förut kunde man se upp till sju rökpelare, säger Kankkonen.

Det finns en hoppfullhet

Tom Kankkonen upplever att Damaskusborna upplever att det finns hopp för första gången på länge. Det är lugnare på gatorna än vanligt.

- Invånarna kommer ihåg hur det skulle vara om det skulle råda fred i det här landet. De vill tro på en lösning, även om inte Syrien själv kan lösa den, säger Kankkonen.

Kriget har påverkat olika mycket på olika håll i staden.

-Bor du på ett regeringskontrollerat områden så har kriget inte ens påverkat på väldigt mycket. Förutom när det kommer till det ekonomiska läget som är katastrofalt. Bor du i ett rebellkontrollerat område så kan det hända att stadsdelen är helt förstörd. Dessutom omringas Damaskus av ett sönderbombat förortsområde där regeringstrupperna har förstört i princip allt med både artilleri och luftangrepp men det är klart att det påverkar alla.

Många av de som tvingats fly från landet önskar att de kunde flytta tillbaka till Syrien och bo. Det spelar ingen roll om de så måste sova i tält.

Men vägen dit är ännu lång.

Diskussion om artikeln