Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Telia hotas av jätteböter på grund av mutmisstankar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Gulnara Karimova
Bildtext Gulnara Karimova tog emot mutor?
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Telia Company, som Telia Sonera numera heter, kan drabbas av jättelika böter för korruption i anslutning till affärer i Uzbekistan, erfar Yle.

Telia misstänks ha betalat hundratals miljoner euro i mutor till presidentdottern Gulnara Karimova i Uzbekistan för att få verka som operatör i landet.

Den ryska teleoperatören Vimpelcom har varit föremål för utredningar inom ramen för samma muthärva. Bolaget, med norska Telenor som delägare, har redan erkänt korruption och har kommit överens om att betala 800 miljoner euro till Nederländerna och USA.

Vimpelcom nådde snabbt en överenskommelse med myndigheterna eftersom bolaget började utredas i anslutning till utredningarna om Telias förehavanden.

Yle erfar att Telias mindre samarbetsvilliga inställning kan inverka på hur stora böter det blir fråga om för den nordiska telekomjätten.

Fallet utreds i USA av justitiedepartementet och värdepappersinspektionen SEC. Telia har uppgett att bolaget till fullo samarbetar med myndigheterna.

Svensk åklagare: Rättegång eventuellt nästa år

Myndigheterna i flera länder utreder operatörernas verksamhet i Uzbekistan. I Sverige leds utredningen av åklagare Gunnar Stetler. Han säger att Sverige utbyter information med myndigheterna i USA, Nederländerna och Schweiz.

Om det blir åtal inleds rättegången i medlet av 2017, tror Stetler.

Åklagaren kommenterar inte vilka som är misstänkta i fallet, men enligt uppgifter i offentligheten rör det sig om bolagets tidigare vd Lars Nyberg och direktör Tero Kivisaari som ansvarade för verksamheten i Eurasien. Båda två förnekar brott. Också Karimova har intygat sin oskuld.

Utredningen började redan 2012. Stetler säger att det tar lång tid att utreda internationella penningtransaktioner.

Det kan finnas många orsaker till att USA kan bötfälla Telia, uppgav en expert på amerikanska korruptionslagstiftning i SvD hösten 2015. Korruptionsexperten Peter Utterström förklarade bland annat att USA anser sig ha jurisdiktion i fall där ett brott utanför USA, om den misstänkta har utnyttjat det amerikanska post-, tele- eller banksystemet. I Telias fall har det amerikanska banksystemet för penningtransaktioner i anslutning till fallet.

Texten bygger till stora delar på Salla Vuorikoskis artikel för Yle uutiset.

Diskussion om artikeln