Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotals vid polisen åtalas för tjuvtitt på Anneli Auers uppgifter

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Asianajaja Juha Manner median ympäröimänä.
Bildtext Anneli Auers försvarsadvokat Juha Manner talar med pressen i september 2011.
Bild: YLE/Linus Hoffman

Tiotals tjänstemän vid polisen på olika håll i landet åtalas för att olovligen ha tittat på Anneli Auers uppgifter i registren.

Enligt åklagaren åtalas 55 tjänstemän som tittat på Auers uppgifter trots att de inte hade anledning att göra det i sin tjänsteutövning.

Åklagaren uppger inte vilken ställning de åtalade vid polisen har eller hade.

Största delen av sökningarna på Auers namn eller personsignum ägde rum år 2011 då hon häktades misstänkt för sexualbrott.

En del av de åtalade misstänks dessutom ha lämnat datorn öppen efter att gjort sökningar vilket gjort det möjligt för andra att titta på Auers uppgifter med samma inloggning.

Brottsrubriceringen är brott mot tjänsteplikt och brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet. Alla åtalade bestrider åtalen.

Ett av Finlands mest omskrivna rättsfall

Det så kallade Ulvsbymordet och Anneli Auer har varit ett av de mest uppmärksammade och omskrivna fallen i Finlands rättshistoria.

Auer stöd åtalad för mord på sin man i Ulvsby 2006. Efter åratals rättsbehandling frikändes Auer i hovrätten i februari i fjol.

Hon åtalades för sexuella övergrepp i september 2011 i en skild rättegång. Det var då som de olovliga sökningarna i registren ägde rum.

Domen för sexuella övergrepp föll i tingsrätten sommaren 2012. Auer fick sju års fängelse för grov våldtäkt och grovt utnyttjande av barn. Straffet höjdes med ett halvt år i hovrätten.

Högsta domstolen beviljade inte resning i sexualbrottsfallet och domen vann laga kraft.

Mordanklagelserna är dock inte slutbehandlade i högsta rättsinstans.

Diskussion om artikeln