Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många likheter mellan polisjobbet i Sverige och Finland

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Regionpolischef Klas Johansson, bitr. regionpolischef Micael Säll Lindahl och polisområdeschef Lars Wahlberg.
Bildtext Regionpolischef Klas Johansson, bitr. regionpolischef Micael Säll Lindahl och polisområdeschef Lars Wahlberg.
Bild: Yle/Anna Ruda

Polisen på båda sidor om Kvarken kämpar med samma utmaningar, den viktigaste utmaningen är att behålla polisens höga förtroende. Allmänhetens förtroende är också det som skiljer de nordiska poliserna från resten av världen.

När polisen i Österbotten har besök av polisen från svenska Region nord talar de mycket om hur förtroendet för yrkeskåren ska förvaltas och att förtroendet är något som man måste förtjäna varje dag.

Stort förtroende

Polisområdeschef Lars Wahlberg ger exempel att om någon hittar en plånbok med pengar i på gatan i Sverige eller Finland för nästan alla den till polisen. I till exempel Sydeuropa är bilden en annan.

- I andra länder kan man inte lita på att pengarna man för till polisens hittegodsavdelning inte hamnar i polisen egen ficka. Hos oss litar allmänheten på polisen, andra myndigheter och hela systemet, säger Wahlberg.

- Polisens trovärdighet ökade efter Arnio-fallet eftersom vi utreder också våra egna brott, säger Österbottens polisinrättningschef Risto Lammi.

Österbottens polisinrättningschef Risto Lammi.
Bildtext Österbottens polisinrättningschef Risto Lammi.
Bild: Yle/Anna Ruda

Fler likheter

Poliserna konstaterar att likheterna är större än skillnaderna.

- Vi jobbar i både glesbyggd och städer och tampas med de långa avstånden och den ständiga diskussionen om hur vi ska sköta bevakningen, säger Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef, Region nord.

Samarbetet mellan de två polisdistrikten har ökat. Poliserna beskriver samarbetet mellan de Nordiska ländernas poliskårer som unikt eftersom samarbetet sker på alla nivåer. Säll Lindahl säger att det är samma tjuvar som rör sig på båda sidor om Kvarken. När de åker fast i den ena regionen har de ofta stöldgods från den andra.

- Vi håller också gemensamt koll på vilka gäng som rör sig hos oss och på svenska sidan, säger Lammi.

Samarbete kring asylsökande

I höstas kom några asylsökande med färjan från Umeå till Vasa. Då diskuterade poliserna på båda sidor Kvarken med varandra och med rederiet för att få kontroll över situationen. Inom polisdistriktet region nord finns just nu 26 000 asylsökande och man räknar med att 75 procent av dem kommer att få uppehållstillstånd. Polisens spelar en viktig roll i deras integration.

- I södra Sverige finns städer med segregerade stadsdelar där integrationen har misslyckats och en del av invånarna där är inte en del av samhället. Vi måste jobba på att inte förlora områden, säger Regionpolischef Klas Johansson.

Reformer och nya organisationsmodeller förenar också poliserna. I Finland organiserades ju polisen s verksamhet om år 2014. I Sverige är man mitt inne i reformen som trädde i kraft den första januari 2015. I den svenska reformen har 21 länspolismyndigheter krympt till sju regioner. Till Region nord hör de fyra länen längst i norr, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Umeå är huvudort i Regio nord. Målet med den svenska reformen är att göra organisationen mindre och att poliserna ska komma närmare medborgarna.

Diskussion om artikeln