Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kasper Strömman: Hur bygga en personligt ritad stuga?

Från 2016
Uppdaterad 11.05.2016 14:48.

Hur gör man när man inte vill ha en färdig paketstuga, utan ett personligt, arkitektritat hus? Vi träffar tre arkitekter och får höra hur de tänker: Jukka Sirén, Juha Ilonen och Markus Lindroos

Kasper Strömman sitter i en roddbåt
Bildtext Kasper Strömman sitter i en roddbåt
Bild: Kasper Strömman

Del tre av den utmärkta serien Stugor tar igen nya tag för att analysera finländarnas brinnande intresse för sommarboende. Och återigen får vi bekanta oss med den bästa fritidsarkitekturen vårt land har att erbjuda.

Kasper Strömman och arkitekt Juha Ilonen sitter i en bil
Bildtext Kasper Strömman och arkitekt Juha Ilonen sitter i en bil
Bild: Kasper Strömman

Det här avsnittet fokuserar på fördelarna med att anlita en arkitekt för sitt bygge istället för att välja en färdiglösning. Därför plockar vi i början av programmet upp arkitekt Juha Ilonen, och kör ut till en ö för att inspektera ett stugbygge han ritat åt familjen Träskman.

Arkitekt Juha Ilonen och regissör Anna-Karin Grönroos vid en gamma röd Saab
Bildtext Arkitekt Juha Ilonen och regissör Anna-Karin Grönroos vid en gammal röd Saab

Detta såklart med vår pålitliga Saabis från 1987. Men kommer någon ännu ihåg hur det är att köra bil utan luftkonditionering en varm sommardag? Det blir hett. Och det fick tyvärr också stackars Juha en påminnelse om, speciellt som regissör Anna-Karin beordrade att fläkten skulle stängas av och fönstren skulle stängas så att ljudet skulle bli skapligt medan man filmar i bilen.

Villa Abuela på Kimitoön
Bildtext Villa Abuela på Kimitoön
Bild: Kasper Strömman

I avsnittet besöker vi hur som helst också Villa Abuela på Kimitoön, ritad av Markus Lindroos. Utgångspunkten för planeringsarbetet är det kolossala flyttblocket som står på tomten. För en gångs skull låter det inte pretentiöst att säga att stugan för en intressant dialog med stenen. ”Tjenis”, tycks blocket säga. ”Verkligen angenämt.”

Som plats sedd måste man ändå säga att huset ligger fint. Tomten är en direkt förlängning av den naturliga sandstranden, och hela stället ligger i lä vid en hög klippvägg. Fotograf Mikko tackar dessutom för exotiska bildvinklar.

Fotografen Mikko tar bilder på en stugan uppifrån ett berg
Bildtext Fotograf Mikko tar bilder med annorlunda bildvinklar.
Bild: Kasper Strömman

Till och med stugans ritning ger lika mycket värde åt stenbumlingen som själva stugan. Men så är det ju det såhär som arkitektur ska vara när den är som allra bäst. Platsspecifik, och ryggar inte tillbaka för oväntade lösningar.

Ritning på Villa Abuela på Kimitoön gjord av Markus Lindroos
Bildtext Ritning på Villa Abuela på Kimitoön gjord av Markus Lindroos
Bild: Kasper Strömman

Jukka Siréns Villa Puente är också ett lysande exempel på detta. Han han nämligen valt en helt annan infallsvinkel på problemet, och har placerat Villa Puente som en liten bro över en damm. Varför? För att han kan.

Jukka Siréns Villa Puente
Bildtext Jukka Siréns Villa Puente
Bild: Kasper Strömman

När Villa Puente var nybyggd höll sig invånarna till och med med fisk i dammen som man kunde meta upp från terassen, men det har man lagt av med idag. Men stugan står såklart kvar, som ett monument till att allt är möjligt och att man inte behöver nöja sig med standardlösningar om man inte så vill.

Inspelning av Stugor med arkitekt Jukka Sirén
Bildtext Inspelning av Stugor med arkitekt Jukka Sirén
Bild: Kasper Strömman

Så med andra ord bästa avsnittet hittills helt enkelt – och då ska man ändå komma ihåg att det är hela sju avsnitt kvar. Otroligt.

Tredje avsnittet av Stugor kan ses på Arenan i 83 års tid.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln